I Laihela finns en långvarig tradition inom hästuppfödning och travsporten. I husfars kammare uppvisas föremål som anknyter till travsporten och travkungen Eri-Aaroni, som var en framgångsrik ...
I Laihela finns en långvarig tradition inom hästuppfödning och travsporten. I husfars kammare uppvisas föremål som anknyter till travsporten och travkungen Eri-Aaroni, som var en framgångsrik travhäst från Laihela som avlade många stjärnskott inom travsporten.
Laihela hembygdsmuseum och Sparsamhetens museum är ett mångsidigt resemål för hela familjen. Museeets föremål och byggnader visar en typisk österbottnisk gård på 1800-talet. Laihelabornas ökända sparsamhet presenteras med humor genom välanvända föremål.
Hembygdsmuseet finns i Rapilas hus som uppfördes 1827. Byggnaden står än idag på sin urprungliga plats och museet flyttade in på 1970-talet. Bondgården var i tiderna en välbärgad gård, till exempel har väggarna i tiderna varit målade och dekorerade med blomstermotiv.
I museet finns över 5000 föremål och 16 olika byggnader, varav den äldsta är en sädesbod från 1731. Även föremålsbestånde sträcker sig till 1700-1800-talen. Ett av museets äldsta föremål är en brudstol med årtalet 1638 inristat i stolryggen. Gravrösen har hittats i Laihela och fornfynd från bland annat järnåldern finns utställda på museet. På vinden finns redskap och textilier utställda, bland annat krigstida klädesplagg.
Det var vanligt förr att så kallade laukkuryssar, det vill säga kringresande handelsmän, åkte från gård till gård och sålde varor från sina väskor. På museet finns en cykel från 1900-talets början som tillhört en laukkurysse, Aleksei Mitrofanoff som föddes 1877 i Laihela. Han började redan i tidig ålder att arbeta för sin far med handelsverksamhet. Som ung knöt han många handelskontakter som kringresande handelsman och kom senare att bli en framgångsrik affärsman och handelråd.
Ett av Finlands mest speciella museer är Sparsamhetens museum vars samlingar innehåller välanvända föremål och en rejäl dos humor. Laihelaborna är kända för sin sparsamhet och förmåga att töja ut varje slant. Laihela sägs skämtsamt vara Finlands Skottland, som också är känd för sin sparsamhet. Museiföremålen berättar också om livet förr och hur man tog till vara och sparade allt man kunde. Man använde till exempel alla delar på ett slaktat djur till olika ändamål eller en köttkniv som tjänat sitt syfte och blivit slö fick ny användning som t.ex. mattkniv.
Sparsamhetens museums stugan är en backstuga som uppförts i utkanten av kyrkbyn förmodligen redan på 1700-talet. Väggarna är tapetserade med tidningspapper och stockvarven är tätade med mossa. Backstugorna var bosatta av samhällets fattigaste samhällsskikt och upp till tio personer kunde bo i en stuga med endast två rum.
Tillbringa Laiheladagen i månadsskiftet juli-augusti i gammaldags stämning i museiområdet vackra miljö. Det bjuds på traditionella maträtter, musikuppträdanden och gratis inträde till museet. På sommaren hålls även olika tema- och konstutställningar.