Museets textilsamling innehåller såväl kompletta festdräkter som bäddtextilier, ett trettiotal olika hästtäcken och en stor sängbolstersamling samt både virkade, stickade, vävda och broderade ...
Museets textilsamling innehåller såväl kompletta festdräkter som bäddtextilier, ett trettiotal olika hästtäcken och en stor sängbolstersamling samt både virkade, stickade, vävda och broderade textilier.
På Myrbergsgården får besökaren, förutom en inblick i allmogelivet förr, en titt på en av landskapets finaste dräkt- och textilsamlingar. I ett av de många gårdsbyggnaderna står även en unik samling av vackert målade kyrkschäsar och slädar vilka användes när husfolket åkte till gudstjänsten om söndagarna.
Myrbergsgården i Vörå omfattar idag cirka 17 byggnader som flyttats till området från olika byar i Vörå. Förutom en bondgård finns här bland annat en fungerande smedja och en väderkvarn. Till museet hör också ett lånemagasin från år 1753, ett av de tre första i Österbotten.
Museets textilsamling är en av de finaste i hela landskapet med sammanlagt ca 6000 olika textilier. I flickboden hänger vackra lakan, kläder och täcken på rad. Materialet är oftast halvylle och rött är den dominerande färgen i trakten, även om gröna och vita inslag också går att finna. Genom att studera textiliernas färger och mönster kan man se hur material och färger förändrats från slutet av 1700-talet fram till nutid. Största delen av textilierna i museet är från senare delen av 1800-talet. Samlingen innehåller såväl kompletta festdräkter som bäddtextilier.
Strax innanför stugans dörr hängde man fähuskläderna. Kläderna användes länge och lappades efter behov. I samlingarna finns t.ex. en underkjol med sjutton lappade hål. Ett välfyllt skåp med bolster förevisas också på museet.
I gårdens kärrlider finns ett av museets pärlor: sirligt målade kyrkschäsar som användes till kyrkfärden varje söndag. Även tömmarna och seldonen var utsmyckade. Intill museet står ett kyrkstall, där man lämnade hästen under gudstjänsten. Kyrkstallet är det enda bevarade kyrkstallet av de omkring hundra stall som tidigare fanns vid Vörå kyrka.
I en av sädesbodarna finns en utställning om bakning förr och i en annan bod finns träkärl för alla sorters bruk, såsom kappmått, bessman och en trätunna från 1678. På området finns två olika typer av loftbygggnader, en ria, en rökbastu, ett soldattorp och stenhuggarens gård från 1890.
Sommarutställningar med olika tema ordnas årligen. Under året har skolbarn möjlighet att delta i en tidsresa enligt beställning.