Museer i Österbotten

Cikuriamuseet

cikoria9539
cikoria9880
cikoria9884
cikoria9902
cikoria9539
cikoria9880
cikoria9884
cikoria9902
Visste du att...
Cikuria, eller vägvårda, är en flerårig ört, som växer vild och blir upp till en meter hög. Cikurian har blå blommor och en kraftig rot, som man rostar, malar och ånghärdar för att laga ett ka ...
Cikuria, eller vägvårda, är en flerårig ört, som växer vild och blir upp till en meter hög. Cikurian har blå blommor och en kraftig rot, som man rostar, malar och ånghärdar för att laga ett kaffetillskott.

Cikoriamuseet är stängt.
Cikoriamuseet är en unik bevarad fabriksmiljöpå Ahlholmen i Jakobstad. Här besökaren får en känsla av industriarbetet och cikoriatillverkningen förr. Museibesökaren har tillfället att smaka på cikoriakaffe, som förr användes som substitut för vanligt kaffe. På sommar kan man även njuta av konstutställningar och andra evenemang på museet.

Cikoriamuseet är den enda bevarade cikoriafabriken i Finland. På museiområdet finns förutom själva fabriken, även cikoriamästarens bostad, ett sommarkontor och magasin bevarade. Endast fabriken är öppen för besökare.

Bergsrådet Wilhelm Schauman började tillverka cikoria 1883 i en liten bagarstuga i centrum av Jakobstad. Efterfrågan på cikoria var stor i slutet av 1800-talet och Schauman utvidgade snabbt verksamheten och lät bygga en fabrik i Jakobstad. Konkurrerande fabriker fanns bland annat i Tammerfors, men Schaumans fabrik blev redan efter några år den största cikoriatillverkaren och producerade 2/3 av all cikoria i Finland. En brand förstörde fabriken 1892, men redan samma år byggdes en ny fabriksbyggnad invid Ahlholmens hamn. Läget var idealt eftersom råvaran importerades sjövägen, främst från Nederländerna.

Produkterna såldes i hela Finland. Fabriken var som störst år 1903 då där arbetade 60 personer som producerade 1400 ton cikoria. Fabriken var vanligtvis verksam endast en del av året och många av arbetarna var jordbrukare från Larsmotrakten – såväl kvinnor som män. Både människorna och atmosfären från fabrikstiden har fångats på museets fotografier.

De mesta av fabriken gamla maskiner finns bevarade. Cikorian rostades i två omgångar i rostugnar som finns bevarade i rostningsrummet. Cikorian maldes och packades i strutar med hjälp av en speciell strutmaskin. För att få rätt arom och smak på cikorian lagrades den i två dagar i ett ångrum med en temperatur på 60 grader. Sedan packades de i lådor och sändes iväg till olika delar av Finland och även till den ryska sidan. Lådmaskinen fungerar än idag. Även det ursprungliga omslagspappret finns bevarat.

De snygga förpackningarna var en delorsak till Schaumans framgångar samt en smart marknadsföring t.ex. i form av tecknade serier med cikoriatema i tidningen.

På 1950-talet var cikorians tid förbi. I försök att hitta ersättande produkter började man bl.a. tillverka rostade salta nötter i fabriken. Det visade sig dock olönsamt, liksom också tillverkningen av träullsplattor och träull på 1960-1980-talen. Produktionen lades ner 1980.

Ett av museets ångrum fungerar idag som konstgalleri för olika konstutställningar. På museiområdet arrangeras även teaterföreställningar och konserter. Under Jakobsdagar i juli arrangeras cikuriasöndag med sång, dikter och annat program på museet.