Museo Pohjanmaa

S/S Equity-museum

P8160788
varppi5857
varppi5825
P8160788
varppi5857
varppi5825
Tiesitkö, että...
S/S Equity oli alun perin englantilainen rahtilaiva, jonka saksalaiset olivat kaapanneet ja ottaneet omaan käyttöönsä. S/S toi kahdella matkallaan Saksasta Suomeen syksyllä 1917 aseita suojelu ...
S/S Equity oli alun perin englantilainen rahtilaiva, jonka saksalaiset olivat kaapanneet ja ottaneet omaan käyttöönsä. S/S toi kahdella matkallaan Saksasta Suomeen syksyllä 1917 aseita suojeluskuntia varten

Vesteröllä oli merkittävä rooli Suomen itsenäisyystaistelun kynnyksellä vuonna 1918. Aselaiva S/S Equity kuljetti 80 tonnia asemateriaalia valkoiselle armeijalle. Lasti purettiin Vesterössä. Emäntä Beata Vesterö oli yksi niistä monista kylän asukkaista, jotka auttoivat aseiden salakuljetusta maihin. Kaksi valkoisen armeijan jääkäreistä oli kotoisin Maksamaalta. Joka kymmenes vuosi pidetään muistojuhla laivan tulon kunniaksi. Näyttely esittelee esineitä ja kuvia tapahtumasta.

Yksi näyttelyn helmistä on erikoiskartta Suomesta vuodelta 1850. Jo 1800-luvun puolesta välistä alkaen alkoivat fennomania ja kansallisromanttiset ajatukset Suomen itsenäistymisestä kukoistaa. Kartalta voi löytää esimerkiksi suomenkieliset nimet joillekin ruotsinkielisille paikkakunnille Suomessa. Esimerkiksi Uudestakaarlepyystä (ruots. Nykarleby) on tullut Joensuun kaupunki.
Yksi dramaattisen historian tähdittämistä esineistä on taulu, jossa on luodinreikä, joka tuli siihen sen roikkuessa erään virkamiesperheen seinällä osoitteessa Rauhankatu 8. Tammikuun lopussa vuonna 1918 Mannerheim antoi käskyin riisua aseista venäläiset joukot Pohjanmaalla. Useissa tapauksissa venäläiset riisuttiin aseista ilman taisteluja ja muutamassa päivässä Pohjanmaa oli valkoisten hallussa. Laukauksia ammuttiin kuitenkin Vaasassa ja yksi kuula osui Vaasan läänin kuvernöörin Nikolaj Björnbergin muotokuvaan. Virkamiehen tytär lienee istunut ja lukenut katekismusta taulun lähellä ja hänen päänsä heilahti sivulle ammuksen ilmanpaineesta. Se aiheutti hänelle elinikäisen niskasäryn.