Kristiinankaupunkia kutsuttiin 1800-luvulla leikillisesti länsirannikon Pariisiksi, koska kauppa-alukset ja merimiehet toivat mukanaan uusia tapoja ja ajatuksia, jotka saivat nopeasti jalansij ...
Kristiinankaupunkia kutsuttiin 1800-luvulla leikillisesti länsirannikon Pariisiksi, koska kauppa-alukset ja merimiehet toivat mukanaan uusia tapoja ja ajatuksia, jotka saivat nopeasti jalansijaa kaupungissa ja levisivät sitten muualle maahan.
Kristiinankaupungin merimuseoon on tallennettuna merenkulkuun, purjehdukseen ja kaupungin varustamotoimintaan liittyviä esineitä, valokuvia ja kertomuksia. Entisaikojen uskomattomat purjehdusmatkat heräävät eloon monipuolisissa näyttelyissä.
Merimuseon päänäyttely löytyy empire-talon ullakkokerroksesta Kauppatorin laidalta. Kiinteistössä on aiemmin toiminut Wendelinin varustamon purjeompelimo. Kävijä pääsee tutkimaan merimieselämää vanhojen purjealusten varusteiden ja välineiden, vanhanmallisen sukelluspuvun, laivataulujen, valokuvien, merimieskirstujen ja kaukomaiden eksoottisten esineiden avulla. Otto Wendelinille vuosina 1854–55 rakennetun Ulrica-aluksen rekonstruoitu sisätila todistaa erittäin ylellisestä aluksesta, jossa kajuutan sisustuksessa oli käytetty pylväitä ja kasettikattoa.
Kristiinankaupunki on vanha laivanvarustamo- ja merenkulkukaupunki, jonka perinteet ulottuvat aina 1600-luvulle. Telakoissa rakennettiin komeita aluksia, jotka sittemmin purjehtivat maailman merillä. Ensimmäiset alukset olivat yksinkertaisia kuutteja, myöhemmin prikejä ja jahteja, jotka olivat liikenteessä 1700-luvulla Pohjanmerellä ja Välimerellä. Oli myös fregatteja ja yksi parkkilaiva, jotka purjehtivat valtamerillä. Meri antoi kaupunkilaisille elannon kalastuksen ja välillisesti kaupankäynnin avulla. Kaupungin satamassa laivoista purettiin puuvillaa Amerikasta, suolaa, tupakkaa ja sokeria ja lastattiin tervaa ja puutavaraa.
1840–1870-luvut olivat purjealusten kulta-aikaa. Tuolloin myös Kristiinankaupunki kehittyi tärkeäksi telakka- ja satamakaupungiksi. Kristiinankaupungista lähdettiin aikoinaan lukuisille purjehdusmatkoille maailmalle. 1900-luvun vaihteen mainosjulisteet kertovat vilkkaasta Amerikan siirtolaisuudesta, ja esineet paljastavat surullisia tarinoita haaksirikoista.
Museon Merimakasiinissa, 600 m etelään osoitteessa Rantakatu 62, on esillä erilaisia venetyyppejä. Näyttely on vierailun arvoinen myösKristiinankaupungista, sen telakoista ja höyrylaivalaiturista tehtyjen yksityiskohtaisten pienoismallien vuoksi.