Museossa on kaislavene Etelä-Amerikan Boliviasta. Veneen on tehnyt Demetrio Limachi 2008 Titicaca-järvellä, joka sijaitsee 3800 metriä merenpinnan yläpuolella. Limachi osallistui myös kaislave ...
Museossa on kaislavene Etelä-Amerikan Boliviasta. Veneen on tehnyt Demetrio Limachi 2008 Titicaca-järvellä, joka sijaitsee 3800 metriä merenpinnan yläpuolella. Limachi osallistui myös kaislavene Ra II:n rakentamiseen. Ra II vei norjalaisen kansantieteilijä Thor Heyerdahlin Atlantin yli 1970. Tällä matkallaan Heyerdahl todisteli, että myös muinaiset purjehtijat pystyivät ylittämään Atlantin.
Merenkurkun venemuseo on Suomen suurin venemuseo, ja se esittelee pohjalaisia käyttöveneitä vuosilta 1820–1993. Veneiden ja kalastusvälineiden lisäksi museossa kerrotaan hylkeenpyynnistä, puunuitosta ja saaristolaiselämästä.
Museo sijaitsee Maalahdenjoen suistossa, valtakunnallisesti arvokkaassa kulttuurimaisemassa, ja läheisiä rantoja reunustavat perinteiset venevajat.
Museolla on 92 käyttövenettä ja n. 3000 luetteloitua esinettä, jotka liittyvät kalastukseen, hylkeenpyyntiin, tukinuittoon ja saaristolaiselämään. Yli 130 erilaista venemoottoria sekä neljä moottorikelkkaa ja moottorikelkan edeltäjät, erilaiset ”pikakelkat” havainnollistavat merielämän teknistä kehitystä. Lisäksi museossa on runsas kuvakokoelma vanhoja venevalokuvia ja –piirustuksia.
Museon veneistä suurin osa on puisia, mutta kokoelmaan sisältyy myös uudemmista materiaaleista, esim. alumiinista, lasikuidusta ja mahongista valmistettuja veneitä. Veneissä on useita harvinaisuuksia – yksi niistä Zacharias Topeliuksen vihreä ”Gröngölingen” -jolla 1800-luvulta. Museon kaksi vanhinta venettä ovat Riskan perheen pikkuvene, rakennettu Luodossa v. 1850, ja Paul Stoorin ”Korpen”-jolla Maalahdesta. Korpen on luultavasti peräti 1820-luvulta. Museon nuorin vene on ”Älvan”-purjejolla, joka on rakennettu Uudessakaarlepyyssä v. 1993 mallinaan maksamaalainen jolla.
Museossa on esillä myös yhdestä puunrungosta koverrettuja ruuhia eri puolilta Pohjanmaata. 1960-luvulla lapväärtiläisestä suosta löydetyn ruuhen pohjalaudat ovat dendrokronologisesti ajoitettu noin vuoteen 1774 eli puu on kaadettu tuona vuonna.
Esineet, veneet ja moottorit ovat esillä alueen 12 rakennuksessa: venehallissa, hyljevenetalossa jossa esitellään hylkeenpyyntiä, silakkavenetalossa jossa esitellään silakanpyyntiä, moottorihallissa, verkkotalossa, kalastajamökissä, ruuhitalossa, hirsitalossa jossa kerrotaan veneenrakennuksesta ja talvikalastuksesta, uittovajassa sekä muissa näyttelyhalleissa.
Veneen päivä on vuosittain toistuva tapahtuma; se järjestetään lauantaina kesäkuussa. Museolla pidetään talkooilta (jossa myös kahvitellaan) joka torstai klo 18, toukokuun alusta syyskuun puoliväliin. Kesäisin järjestetään erilaisia teemanäyttelyitä.