Museo Pohjanmaa

Kiilin kotiseutumuseo

kilen3741
kilen3696
kilen3678
kilen3756
kilen3841
P1850075 Kiili
P1850079 Kiili Siipyy
kilen3741
kilen3696
kilen3678
kilen3756
kilen3841
P1850075 Kiili
P1850079 Kiili Siipyy
Tiesitkö, että...
Kiilissä järjestetään kesäisin monenlaisia hauskoja tapahtumia, esimerkiksi käsityöläispäivät, viisufestivaalit, lasten päivä, vihreä sunnuntai, hapansilakkajuhlat sekä talvella joulumarkkinat ...
Kiilissä järjestetään kesäisin monenlaisia hauskoja tapahtumia, esimerkiksi käsityöläispäivät, viisufestivaalit, lasten päivä, vihreä sunnuntai, hapansilakkajuhlat sekä talvella joulumarkkinat.

Kiilin kotiseutumuseo on laaja museo- ja virkistysalue luonnonkauniilla paikalla rannikolla. Museo esittelee ruotsinkielisen Pohjanmaan rannikkokylien maatalous-, kalastus- ja talonpoikaiskulttuuria.

Kiilin museoalue sijaitsee vanhassa kalastajakylässä, ja siihen kuuluu parisenkymmentä rakennusta. Ne on siirretty alueelle Kristiinankaupungin eri kylistä. Kalastus on aina ollut tärkeä elinkeino rannikolla, ja vanhassa verkkohaassa sijaitsevassa Jannen tuvassa vierailija pääsee tutustumaan entisaikojen pyyntivälineisiin.

Kiilin päärakennus Franssintalo on rakennettu vuoden 1800 tienoilla. Talossa on poikkeuksellisen kaunis kuisti. Edustuvan seiniin on käsin maalattu suuria ja kauniita kuvioita. Talon päätykamareissa voi tutustua Suupohjan runsaaseen tekstiilikokoelmaan.

1700-luvun talossa on näytteillä vanhoja työkaluja ja välineitä. Alun perin savupirttinä toiminut rakennus edustaa alueen vanhinta rakennustyyliä.

Museoalueen kultakimpaleita on ”puhelinsentraali”, jonka käsivälitteinen vaihde oli käytössä aina 1970-luvulle asti Lapväärtissä. Täällä esitellään puhelimen ja puhelinlaitoksen kehitystä läpi aikojen. Lukutoukkia saattaa kiinnostaa toinen alueella sijaitseva museo, nimittäin Henriksdalenin kylästä siirretty tupa, jossa on lainakirjasto. Kirjasto toimi kylässä 1800-luvulta alkaen.

Alueella on myös pieni koulumuseo ja ennallistettu rantakappeli. Rannikolla toimi useita saaristokappeleita 1600- ja 1700-luvuilla. Satamassa on pieni laivanrakennusmuseo. Siipyy ja Skaftung sijaitsevat lähellä Kristiinankaupunkia, joka oli 1800-luvulla Suomen suurimpia laivanrakennuskaupunkeja. Siipyyläiset ovat rakentaneet monet suuret purjealukset, jotka 1800-luvulla purjehtivat maailman merillä.

Kiili on elävä museo ja sopii erityisen hyvin leirikoululaisille tai eri ikäisten ryhmille, jotka haluavat kokea ja eläytyä 1800-luvun elämään ja tehdä vanhan ajan askareita ja kädentöitä mm. voin kirnuamista, leivän leipomista kiviuunissa, jauhojen jauhamista käsin kivimyllyssä, kulkurinpunontaa, köydenpunontaa tai värttinällä villalangan kehräämistä. Kiilissä voi myös viettää luontohetkiä: kasvillisuus-, lintu- tai kalapäivän tai osallistua vanhan ajan koulutunneille.

Kesäkauden aikana Kiilin kotiseutumuseossa järjestetään myös taidenäyttelyitä. Taidenäyttelyt esittelevät teoksia sekä harrastelija- että ammattitaiteilijoilta. Näyttelyiden painopiste on paikallisuus. Taidenäyttelyt järjestetään museon ravintolatiloissa ja ne ovat auki ravintolan ja kahvilan aukioloaikojen mukaan. Killin ravintola ja kahvila ovat auki kesäkuusta elokuuhun.