Museo Pohjanmaa

Myrbergsgården

vrhembygdsmuseum1832
vrhembygdsmuseum1799
vrhembygdsmuseum1811
vrhembygdsmuseum1833
vrhembygdsmuseum1832
vrhembygdsmuseum1799
vrhembygdsmuseum1811
vrhembygdsmuseum1833
Tiesitkö, että...
Museon tekstiilikokoelma sisältää niin juhla-asukokonaisuuksia kuin vuodevaatteitakin, kolmisenkymmentä hevosen lointa ja runsaasti sängynpeittoja sekä virkattuja, neulottuja, kudottuja ja bro ...
Museon tekstiilikokoelma sisältää niin juhla-asukokonaisuuksia kuin vuodevaatteitakin, kolmisenkymmentä hevosen lointa ja runsaasti sängynpeittoja sekä virkattuja, neulottuja, kudottuja ja brodeerattuja tekstiilejä.

Myrbergsgårdenissa kävijä pääsee tutustumaan entisajan talonpoikaiselämään ja myös maakunnan hienoimpiin puku- ja tekstiilikokoelmiin. Yhdessä piharakennuksessa on näytteillä ainutlaatuinen kokoelma kauniisti maalattuja kirkkorekiä, joilla talonväki matkasi jumalanpalvelukseen sunnuntaisin.

Vöyrin Myrbergsgården museoalue käsittää nykyisin n. 17 rakennusta, jotka on siirretty alueelle Vöyrin eri kylistä. Maalaistalon lisäksi täällä on mm. toimintakuntoinen paja sekä tuulimylly. Museoon kuuluu myös lainajyvämakasiini vuodelta 1753, joka kuuluu kolmen ensimmäisten joukkoon Pohjanmaalla.

Museon tekstiilikokoelma kuuluu maakunnan hienoimpiin ja se sisältää n. 6000 erilaista tekstiiliä. Tyttöjen aitassa riippuu kauniita lakanoita, vaatteita ja peittoja riveittäin. Materiaalina oli useimmiten ja pääasiassa villa ja punainen oli alueella tyypillinen tekstiilien väri, vaikka myös vihreitä ja valkoisia värejä käytettiin. Tekstiilien värejä ja kuoseja tutkimalla voi nähdä, miten materiaalit ja värit ovat muuttuneet 1700-luvun lopulta nykypäiviin. Suurin osa museon tekstiileistä on 1800-luvun loppupuolelta. Kokoelma sisältää niin juhla-asukokonaisuuksiakin kuin vuodevaatteitakin.

Navettavaatteet ripustettiin aivan tuvan ovenpieleen. Vaatteita käytettiin kauan ja niitä paikattiin tarpeen vaatiessa. Kokoelmassa on mm./esim. alushame, jossa on 17 paikkaa!

Myös täysinäinen liinavaatekaappi tyynyineen esitellään museossa.

Pihan kärryliiterissä on yksi museo helmistä: kokoelma sirosti maalattuja kirkkorekiä, joilla matkattiin kirkkoon joka sunnuntai. Jopa valjaat ja länget koristeltiin hienosti. Museon vieressä on kirkkotalli, johon hevonen jätettiin jumalanpalveluksen ajaksi. Kirkkotalli on ainoana jäljellä noin sadasta kirkkotallista, jotka aiemmin ympäröivät Vöyrin kirkkoa.

Yhdessä vilja-aitassa on näyttely leipomisesta entisaikoina ja toisessa on kaikenlaisia eri tarkoituksiin käytettyjä puuastioita, esim. kappamitta ja puntari ja puutynnyri vuodelta 1678. Alueella on kaksi erityyppistä luhtirakennusta, riihi, savusauna, sotilastorppa ja kivenhakkaajan talo vuodelta 1890.

Vuosittain järjestetään kesänäyttelyitä eri teemoista. Vuoden aikana koululaiset voivat tilauksesta osallistua aikamatkoihin.