Museo Pohjanmaa

Tolvmansgården

tolvmans9009
tolvmans9002
tolvmans8988
tolvmans9009
tolvmans9002
tolvmans8988
Tiesitkö, että...
Museoalue vihittiin käyttöön vuonna 1977, mutta jo 1900-luvun alussa Kruunupyyn kotiseutuyhdistys – alkuperäiseltä nimeltään Kruunupyyn raittius- ja nuorisoseura – harjoitti kotiseututoimintaa ...
Museoalue vihittiin käyttöön vuonna 1977, mutta jo 1900-luvun alussa Kruunupyyn kotiseutuyhdistys – alkuperäiseltä nimeltään Kruunupyyn raittius- ja nuorisoseura – harjoitti kotiseututoimintaa.

Tolvmansgården on Kruunupyyn ensimmäinen kotiseutumuseo. Museo kertoo seudun entisaikojen maalaiselämästä ja käsitöistä. Kokoelmien taidokkaasti muotoillut rukinlavat tai vanhojen menetelmien mukaan valmistetut kaislanpunontatyöt todistavat entisaikojen käsityötaidoista. Tolvmansgården on elävä ympäristö, jossa saa kokeilla ja kokea kaikilla aisteillaan esimerkiksi kesän vanhanajan markkinoilla

Tolvmansgården on peräisin 1700-luvulta ja sen nimi viittaa vanhan kihlakunnanoikeuden 12 lautamieheen. Tolvmansgården eroaa muista harvinaisen pohjaratkaisunsa ansiosta. Rakennuksessa on nimittäin kaksi sivukamaria pitkällä sivulla päätykamarin sijaan, kuten tavallisissa parimökeissä on. Tällainen huonejako on varsin epätavallinen ja sitä esiintyy vain ruotsinkielisen Pohjanmaan pohjoisosissa.

Museokokoelmien esineet ajoittuvat 1800-luvulta aikaiseen 1900-lukuun ja koostuvat kaikenlaisista käyttöesineistä sekä käsityö- ja maataloustyökaluista. Sisätilat kuvaavat vaurasta talonpoikaistupaa, mikä paljastuu esimerkiksi takan viereen kuivumaan ripustettujen nahkakenkien määrästä tai talon uruista, jotka on valmistanut Simon Finholm Lybäckin urkurakentamosta (ruot. Lybäcks orgelbyggeri) Kruunupyyn kirkonkylässä. Museossa on ainoat säilyneet Finholmin rakentamat urut.

Museon helmiin kuuluu koristeellisten rukinlapojen kokoelma. Rukinlapoja käytettiin rukissa pellavan kiinnittämiseen, mutta niiden huolelliseen ja tarkkaan koristeluun ja maalaamiseen oli syynä niiden käyttö sulhaslahjoina, joita nuoret miehet antoivat mielitietyilleen. Museon toinen mielenkiintoinen osio on kyläkauppa, jossa on esillä 1940-1950-lukujen tuotteita Ferms butik -kaupasta Kruunupyyn keskustasta. Siitä ei ole todisteita, että Backfolkin kodissa olisi ollut kauppa, mutta näyttely esittelee, miltä talonpoikaistuvassa sijaitseva kamarikauppa olisi voinut näyttää 1900-luvun ensimmäisen puoliskon aikana.

Tolvmansgårdenin tapaiseen maatilaan kuului myös talousrakennuksia, minkä vuoksi pihapiiriin on siirretty renkitupa, torppa, luhti, kaksi aittaa, riihi, savusauna ja puusepänverstaan sisältävä talli eri puolilta Kruunupyytä. Päärakennus, yksi vilja-aitoista sekä navetta seisovat alkuperäisillä paikoillaan. Luhdissa on näytteillä Kruunupyylle tyypillisiä kaislanpunontatöitä.
Tolvmansgårdenilla järjestetään vuosittain vanhanajan markkinat elokuun ensimmäisenä lauantaina, jolloin paikalliset myyjät myyvät tuotteitaan ja lihakeittoa. Kesäisin järjestetään myös tarinointi-iltoja ja renkituvassa pidetään leivänleivontakursseja. Tilauksesta järjestetään myös aikamatkoja ja näyttelyitä, ja tilaa voi myös vuokrata hää- tai kesäjuhlia varten.