Otto Malminkadulla sijaitsevan rakennuksen, jossa Nygårdin verstas oli, rakensi Atte Holmström vuonna 1938. Verstas siirtyi 1970-luvulla Rogen Nygårdille, jonka nimeä on käytetty talon nimenä ...
Otto Malminkadulla sijaitsevan rakennuksen, jossa Nygårdin verstas oli, rakensi Atte Holmström vuonna 1938. Verstas siirtyi 1970-luvulla Rogen Nygårdille, jonka nimeä on käytetty talon nimenä tähän asti. Nygårdilla oli tiloissa sekä korjaamo että autokauppa. Kaupungin omistamaa kiinteistöä käytetään varastona ja korjaamona. Alerte vuokrasi korjaamoa vuodenvaihteeseen 2018–2019 asti.
Vuonna 2007 Museovirasto antoi lausunnon Nygårdin verstaasta, jonka kohtalo oli hieman epäselvä. Virasto katsoi, että rakennus on säilyttämisen arvoinen ja että myös sisustus tulee suojata. Nygårdin verstaan kunnostuskustannusten arvioitiin olevan 500 000 euroa. Kaupunki rahoitti kunnostusta 475 000 eurolla. Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi hankkeelle 150 000 euron avustuksen.
Tempus-hallin näyttelypinta-ala on runsaat 270 neliömetriä, mikä on hieman enemmän kuin toisella museon aikaisemmista näyttelytiloista Tupakkamakasiinissa. Roger Wingrenin arkkitehtitoimisto suunnitteli verstaan muutoksen ja loi vanhaan autoverstaaseen nykyaikaisen ja toimivan näyttelyhallin, historialliset kerrostumat säilyttäen. Tempuksessa on siirrettävät väliseinät, jotka tekevät näyttelytilasta joustavan, sekä hyvä ilmastointi, jonka ansiosta näytteille voi asettaa vanhoja, arkoja esineitä.
Nimi Tempus sai alkunsa kilpailusta, jonka voitti Pirkko Hautamäen ehdotus. Latinalainen, aikaa tarkoittava sana toimii hyvin niin suomeksi kuin ruotsiksi. Nimi Tempus kuvaa museon työtä – museo säilyttää aikaa sekä tutkii ja tulkitsee sitä.
Tempuksessa tuotetaan vuosittain omia näyttelyitä, jotka keskittyvät 1900-luvun paikallishistoriaan. Näyttelyhallissa pidetään myös näyttelyitä, joiden kuvataiteilijoilla tai teemoilla on seutuun vahva yhteys.
Tempus avattiin virallisesti 3.5.2023. Sen ensimmäinen näyttely, Huvilaelämää, esittelee rannikon kesähuviloita ja huvilaelämää Kokkolasta Kristiinankaupunkiin. Näyttely keskittyy Pietarsaaren kesäasuntoihin sadan vuoden ajalta, vuosilta 1850–1950, erityisesti Alholmassa ja Itälässä. Huvilaelämää on tuotettu yhteistyössä Pohjanmaan museon kanssa.
Kuvat: SR & KH