Museon ylpeys ja ilo on niin kutsuttu “Kivikauden Madonna”. Se on iältään yli 8000 vuotta ja vanhin tunnettu ihmisen muotoinen veistos Skandinaviassa ja Itämeren alueella. Myös 1300-luvulta pe ...
Museon ylpeys ja ilo on niin kutsuttu “Kivikauden Madonna”. Se on iältään yli 8000 vuotta ja vanhin tunnettu ihmisen muotoinen veistos Skandinaviassa ja Itämeren alueella. Myös 1300-luvulta peräisin oleva kauppalaivan hylynkappale ja museon lasilattian alla olevat arkeologiset jäänteet historiallisen kaupungin kaduista uuden Pärnun satamasta hansakaupunkiin ovat mielenkiintoiset.
Pärnun museon pysyvä näyttely kertoo yleiskatsauksen Pärnun historiasta, joka ulottuu 11.000 vuoden päähän. Se kertoo mielenkiintoisella tavalla alueen elämästä ja sen edellytyksistä eri aikakausina. Päänäyttely esittelee paikallista kulttuuria aina neoliittiselta ajalta 1980-luvun lopulle. Näyttelyssä on pieni elokuvateatteri, jossa esitetään arkistofilmejä.
Museon on perustanut Arkeologinen seura (Pernauer Alterhumforschende Gesellschaft) 1896. Seuran tarkoituksena oli tutkia, esittää ja tallentaa paikallista historiaa. Seuran toiminta loppui 1939-1940 ja kokoelmat kansallistettiin Neuvostoliiton toimesta ja Neuvostoliiton miehitettyä maan museo siirrettiin uuteen paikkaan. Rakennus korjattiin vastaamaan museaalisia vaatimuksia ja uusi pysyväisnäyttely avattiin 1971. Näyttelyt uudistettiin Viron itsenäisyyden palauduttua.
Pärnun museolla on sivutoimipiste osoitteessa 37 Jannseni, jossa on runoilija Lydia Koidulan museo. Se sijaitsee vuodelta 1850 peräisin olevassa koulutalossa, Pärnun museosta katsottuna Pärnu-joen toisella puolella osoitteessa Johann Voldemar Jannseni tänav 37, Pärnu linn, Pärnu. Museon kotisivu on osoitteessa www.parnumuuseum.ee/koidulamuuseum ja ja museon on esitelty myös sivulla: www.puhkaeestis.ee/et/koidula-muuseum
(Teksti: Pärnun museon kotisivut)
Pärnu on ollut Vaasan ystävyyskaupunki vuodesta 1956 lähtien