Venäläissotilaat marssivat Ruotsiin Björkön läpi vuonna 1809 ja yöpyivät kyläläisten kodeissa, jolloin venäläisen kenraalin Barclay de Tollyn ajurille kuulunut ruoska unohtui kylään. Ruoska on ...
Venäläissotilaat marssivat Ruotsiin Björkön läpi vuonna 1809 ja yöpyivät kyläläisten kodeissa, jolloin venäläisen kenraalin Barclay de Tollyn ajurille kuulunut ruoska unohtui kylään. Ruoska on näytteillä sotilaan tuvassa.
Björkön museoalueen oivallisesti säilynyt kokonaisuus tarjoaa hyvän käsityksen tyypillisestä björköläisestä kodista, josta löytyy saarelle ominaisia kukkamaalauksin ja kaiverruksin koristeltuja kaappeja. Asukkaiden elantoa ja elinehtoja kuvataan Bodbackenin kalasatamassa, moottorimuseossa ja kehräämössä. Historiallinen ympäristö ja kylä sijaitsevat luonnonkauniilla maailmanperintöalueella.
Björkön museoalueeseen kuuluu Mårtenin talomuseo, moottorimuseo, sotilaan tupa sekä Bodbackenin vanha kalasatama. Museoalue tarjoaa laajan näkökulman saaristolaiselämään, jossa näkyvät kalastus, sodat, innovatiiviset arkielämän ratkaisut sekä saaren omintakeiset persoonallisuudet.
Björkö on tunnettu kukikkaista kaapeistaan ja sängyistään, ja museoalueella on hienoja esimerkkejä tyypillisestä björköläisestä kodista. Mårtes gård -tilan viimeiset asukkaat olivat nikamanniksauttaja Emil Doktar ja vaimonsa Ester sekä heidän ottotyttärensä Edit. Björkön muinaismuistoyhdistys pystyi lahjoituksen ansiosta ostamaan Mårtes gård -tilan vuonna 1992. Talon sisustus on suurelta osin sama kuin sata vuotta sitten, koska talonväki oli säästeliästä eikä heittänyt mitään pois. Tila on 1700-luvulta, mutta talo on peräisin vuodelta 1844. Tyypilliset kukkamaalaukset ja eri taiteilijoiden ominaispiirteet näkyvät aitassa, jossa on esillä aitoja björköläisiä kaappeja.
Vanhassa navetassa on moottorimuseo, jossa on esillä 130 erilaista moottoria 1950-luvulta lähtien. Näytteillä on muun muassa automatisoitu verkonkutomiskone, venemoottoreita, mopedeja, moottorikelkkoja sekä esimerkiksi nykypäivän moottorikelkkoja edeltänyt ”Paniken patentti”. Tilalla on myös saariston ainut säilynyt tuulimylly, puusepänverstas ja karstaamo ja kehräämö. Björkön saarella on nimittäin ollut paljon lampaita. Sotilaan tupa, jossa on lähes alkuperäinen sisustus, tarjoaa aidon näkymän 1700-luvun loppupuolen Björköön. Sotilas Nils Krok lienee asunut tuvassa 1700-luvun lopussa.
Bodbackenin kalasatama sijaitsee noin 2,5 km satamaan päin. Satama oli käytössä 1940-luvulle asti, jolloin se kävi liian matalaksi maankohoamisen takia. Hylkeenpyytäjien, kalastajien ja veneiden aitat sijaitsevat silti entisillä paikoillaan, ja kesäisin paikalle levitetään esiin suuria rysiä ja verkkoja.
Alueella järjestetään historiallisia vaelluksia, jotka alkavat vuoden 1809 Björköstä ja jatkuvat kylän läpi kertomusten, esitysten sekä jopa maistiaisten muodossa. Vaellus päättyy Svedjehamnin satamaan, jossa voi nauttia kahvikupposesta ja voileivästä Café Salterietissa ja vierailla Björkön historiaa ja muinaismuistoja esittelevässä näyttelyssä. "Vaellus kaksi satamaa" on toinen teemaopastus, jossa vaellusreitin varrella perehdytään muun muassa Bodbackeniin ja nykypäivänä järjestettävään vuosittaiseen postisoutuun Svedjehamnin ja Ruotsin Holmön-saaren välillä. Museolla järjestetään myös "Ison vihanajan jäljillä" vaellus sekä tarinointi-iltoja, joiden teemana voi olla esim. elämä ennen vanhaan Svedjehamnissa tai sota-ajat.