När de ryska soldaterna 1809 marcherade till Sverige genom Björkö och övernattade i bybornas hem lämnade piskan som tillhört den ryske generalens Barclay de Tollys kusk kvar. Piskan finns idag ...
När de ryska soldaterna 1809 marcherade till Sverige genom Björkö och övernattade i bybornas hem lämnade piskan som tillhört den ryske generalens Barclay de Tollys kusk kvar. Piskan finns idag i soldatens stuga.
Museiområdet på Björkö är en välbevarad helhet där man får en inblick i ett typiskt Björköhem med utsirade och blommålade skåp som ön är speciellt känd för. Invånarnas levebröd och levnadsvillkor speglas i Bodbacks fiskehamn, motormuseet och spinneriet. Den historiska miljön och byn är belägen i ett naturskönt världsarv.
Björkö museiområde innefattar Mårtes gårdsmuseum, ett motormuseum, soldatens stuga samt Bodback gamla fiskehamn. Ett brett perspektiv på livet i skärgården presenteras där både fisket, krigen, innovativa lösningar i vardagen och öns personligheter får synlighet.
Björkö är känt för sina blommiga skåp och sängar så här finner du ett fina exempel på ett typiskt Björköhem. De sista invånarna på Mårtes gård var kotknackaren Emil och Ester Doktar och deras fosterdotter Edit. Björkö fornminnesförening kunde tack vare en donation köpa Mortes gården 1992. Husets inredning är i stort sett den samma som för 100 år sedan eftersom gårdsfolket varit duktiga på att spara på ting. Gården är från 1700-talet, men huset är från 1844. De typiska blommålningarna och de olika konstnärernas särdrag finns presenterade i en gårdsbod i en utställning med äkta Björköskåp och prover på de olika Björkömålarnas stilar.
I det gamla fähuset finns motormuseet med 130 olika motorer från och med 1950-talet, allt från en automatiserad nätbindningsmaskin och båtmotorer till mopeder och snöskotrar, t.ex. "Panike patenten" som är en föregångare till dagens snöskoter. Till gården hör även skärgårdens enda bevarade väderkvarn, ett snickeri och ett karderi och spinneri. Det har nämligen funnits mycket får på Björkö. Soldatens stuga ger en genuin inblick i sent 1700-tal i Björkö med en så gott som intakt interiör. Soldaten Nils Krok lär ha varit bosatt i stugan i slutet på 1700-talet.
Ungefär 2,5 km mot hamnen finns Bodback fiskehamn. Hamnen var i användning fram till 1940-talet då den blev för grund till följd av landhöjningen. Bodarna för t.ex. säljägare, fiske och båtar står dock ännu kvar och stora ryssjor och nät hängs upp på gistvallarna och visas upp under sommaren.
Historiska vandringar ordnas med start från 1809 års Björkö och vidare genom byn med berättelser, förevisningar och t.o.m. smakprov. Vandringen avslutas vid Svedjehamn där man i caféet Salteriet kan ta en kopp kaffe och smörgås och besöka en permanent utställning om Björkös historia och fornminnen. En annan temaguidning är "Två hamnars vandring" där man längs med vandringsleden utforskar bland annat Bodback och varför man idag årligen ordnar postrodden mellan Svedjehamn och Holmön i Sverige. Ytterligare en temavandring är "I stora ofredens spår" där man utforskar läget i Björköby i början av 1700-talet. Vandringen från Vikarskat till hamnbastun avslutad med kaffe och rysslimpa. Andra evenemang som arrangeras på museet är berättarkvällar med olika teman t.ex. förr på Svedjehamn eller krigstiden.