På Kilen ordnas många roliga program under sommaren, t.ex. hantverkardag, Visfestival, Barnens dag, Grön söndag, Surströmmingspremiär, men även julmarknad på vintern.
Kilens hembygdsgård är ett omfattande musei- och fritidsområde på ett naturskönt område invid kusten. Museet berättar om den bonde-, fiske- och allmogekulturen som präglar kustbyarna i svenska Österbotten.
Kilen ligger vid ett gammalt fiskeläge och omfattar ett tjugotal byggnader. Husen har flyttats hit från olika byar i Kristinestad. Fisket har alltid varit en viktig näring på kustområdet och besökaren kan bekanta sig med fiskekulturen i Jannegården. I den gamla sköthagen där fiskeredskap finns utställda.
Bondgården på Kilen kallas Fransgården och är byggd kring sekelskiftet 1800 och har en ovanligt vacker farstukvist. Väggarna i storstugan är målade för hand i stora, vackra mönster. I husets ändkammare kan man bekanta sig med en rik samling textilier från Sydösterbotten.
Gamla verktyg och redskap kan man se i utställningen i 1700-tals huset. Byggnaden representerar den äldsta byggnadsstilen på området och har ursprungligen varit ett rökpörte.
Ett av museiområdet guldkorn är telefoncentralmuseum med en bycentral som varit i bruk ända till 1970-talet i Lappfjärd. Här visas telefonens och telefonväsendets utveckling genom tiderna. För boklusen kan ett annat museum på området intressera, nämligen en stugan som i flyttats från byn Henriksdal och inrymmer ett lånebibliotek. Biblioteket fungerde i byn från och med 1800-talet.
På området finns även ett litet skolmuseum och ett rekonstruerat kustkapell. Under 1600- och 1700-talet fanns det nämligen skärgårdskapell längs med kusten. Vid hamnen finns ett litet skeppsbyggarmuseum. Sideby och Skaftung ligger nära Kristinestad som på 1800-talet var en av Finlands stora skeppsbyggarstäder. Sidebyborna har byggt många av de stora segelfartygen som under 1800-talet seglade på världens oceaner.
Kilen är ett levande museum och passar även utmärkt för grupper i olika åldrar, som vill prova och uppleva hur man levde på 1800-talet och göra gammaldags sysslor och handarbete som bland annat kärna smör, baka bröd i stenugn, mala mjöl för hand i en kvarn, repslagning eller spinna garn. Vi kan också ordna naturstunder: Växtlighets-, fågel- eller fiskdag eller delta i gammaldags skollektioner.
Under sommarsäsongen anordnas även konstutställningar i Kilens hembygdsmuseum. Konstutställningarna visar verk av både amatörer och professionella konstnärer. Utsållningarna betonar den lokala. Konstutställningarna visas i museets restaurang och kan besökas under restaurangens och caféets öppettider. Kilens restaurang och kafé är öppna från juni till augusti.