Museer i Österbotten

Verner Rasmus museum

vernerrasmus1930
verberrasmus1865
verner rasmus1849
vernerrasmus1870
vernerrasmus1930
verberrasmus1865
verner rasmus1849
vernerrasmus1870
Visste du att...
Äldsta föremålet i museet är en näverask från 1541 och på museet finns även en kista från 1600-talet.

Verner Rasmus museum är ett speciellt museum med en unik samling porslinföremål. En spännande blandning av allmogemöbler, lantbruksverktyg, böcker och porslin gör museet till mångsidigt besöksmål.

Verner Rasmus var en bonde som levde i Vörå åren 1901-1988. Tillsammans med sina tre syskon Viktor, Arvid och Aina bodde han på hemgården Arvidsgården, som hade uppförts 1913. Han levde sitt liv i Vörå förutom några år i Kanada 1927-31. Jordbruket gav hans levebröd, men Verner Rasmus var även amatörmusiker, snickare, målare och en samlare.

När han på 1930-talet började skapa museisamlingen gick han på auktioner, förhandlade till sig gamla föremål genom byteshandel eller städade ur folks vindar från ”skräp”. Redan som barn hade han ett intresse för att samla på de saker han såg att Vöråborna kastade bort. Samlingen började med ett antal kaffekoppar och olika porslin. Så småningom blev hans hem ett museum där han guidade besökare och visade upp sina föremål i egenbyggda vitriner.

Porslinssamlingen växte sig med åren så stor att den numera fyller ett helt rum från golv till tak. I samlingarna finns även bland annat kärl och lerfat från lokala krukmakare, glas från Grönvik och Berga glasbruk och en fiol som han själv byggde. Verner Rasmus byggde även en egen klaver som han donerade till Sibeliusmuseet i Åbo.

I storstugan står en imponerande samling olika stolar och i kammaren pryds väggarna med handmålade tapeter som efterliknar ett herrgårdssalong. Varje föremål ägare och härkomst har noggrant bokförts av Rasmus. Här finns förmål som tillhört konstsamlaren och grundaren av Österbottens museum Karl Hedman.

Verner Rasmus hade även konstnärliga anlag och ritade många bilder av hemstället, till exempel finns gården dokumenterad före delar av Rasmusbacken ödelagdes av en brand i början av 1900-talet.

Museet är vanligtvis öppet mot överenskommelse, men under Vörådagarna i början av juli har museet allmänt öppet under dagen.