Förr kunde hästarna ha skor av trä och cykeln trähjul. Kom till hembygdsgården och bekanta dig träets många möjligheter!
Invid Heimsjön i Terjärv ligger hembygdsgården i en naturskön omgivning. Lokalhistorien och hantverkskonsten lyfts fram genom fängslande fornfynd, lantbruksmaskiner, vackra textilier, gamla hus och historier om Terjärvbor. Kom och bekanta dig med livet förr och avsluta besöket med en kaffetår i museets café.
I Terjärvs hembygdsgård pryds väggarna av färggranna textilier som tillverkats i bygden. Det äldsta ”granntäcket” är från 1881. I storstugan finns en imponerande variation av stolar av alla dess slag utställda, både gammalt och nyare, krokigt och rakt, enkelt och dekorerat. Ett mindre vardagligt föremål finns i en av sidokamrarna, nämligen en pyntad brudkrona av färggranna tyger och papper. Till brudkronan hör även en mindre krona av mässing eller silver som placerades inuti den större. Kronan syntes genom en liten öppning baktill på den yttre kronan. Silver- eller mässingskronan fick endast bäras om bruden var orörd och om hon ändå bar den under vigselakten sade man att den skulle svarta i kyrkan, vilket skulle ha varit en stor skam.
Utöver hembygdsgården finns även andra till området flyttade byggnader såsom en sädesbod med olika mjölkhanteringsföremål och ett 1700-tals soldattorp. Soldattorpet har endast två rum: en förkammare och en kammare med kök. Att så många som sju personer vid ett tillfälle bodde i det lilla torpet är svårt att föreställa sig. Bland föremålen som anknyter till soldatlivet kan nämnas den Terjärvfödde generalen Fagernäs samling där bland annat en rysk militäruniform från 1899 ingår.
I hembygdsgårdens lantbruksmuseum finns en betydande samling av olika lantbruksmaskiner, t.ex. en Punsar-tröskverksmotor tillverad för hand av Emil Punsar från Esse på början av 1900-talet. Det finns endast en handfull av desssa maskiner och detta är ett av de få exemplar som ännu fungerar. Ett av museets guldkorn är skördetröskaren som ställdes ut på världsutställningen i Paris 1908 och i Bryssel 1910 komplett med utställningsstämpel på sidan.
I juli ordnas årligen en hantverkarmarknad och en hembygdsfest. Lokalerna kan även hyras för allsångskvällar eller bröllop. För den som är intresserad av lokalhistoria kan hembygdsarkivet som finns uppbevarat på gården intressera.