Museer i Österbotten

Rejpelt fädernegård

vdernegrd4886
fdernegrd4905
munterstorp4914
munterstorp4919
vdernegrd4886
fdernegrd4905
munterstorp4914
munterstorp4919
Visste du att...
I interiören har dörr- och fönsterkarmar en speciell blå färg som man inte hittar i många andra stugor i Österbotten.

I fädernegården i Rejpelt får besökaren i inblick i livet på slutet av 1800-talet. I storstugan med en tidsenlig interiör kan man utforska lokalhistoriska föremål. Även flickboden med färggranna textilier är verkligen värt ett besök. En bit ifrån museet finns Munters torp som anknyter till Fänrik Ståhls säger.

Fädernegården är en typisk österbottnisk parstuga som är byggd 1852. Stugan flyttades till området på 1950-talet och museiområdet är skapat som ett bondgårdstun med loft och bodar. Alla museibyggnader kommer från Rejpelt, med undantag för väderkvarnen som har flyttats hit från Korsnäs. Två familjer har varit bosatta i stugan, en i vardera storstuga. Den ena storstugan har inretts som ett typiskt hem på i slutet på 1800-talet med råspis, högsäng med tallrikshylla på gaveln och färggranna hörnskåp. I sovkammaren pryds väggen av en tavla med ett broderat citat ur Bibeln. Fler liknande tavlor finns i den andra storstugan där även en vacker samling med möbler såsom stola och skåp visas upp samt blåsinstrument från Rejpelt bys hornorkester.

En av museets pärlor är flickboden med färgranna textilier i både rutigt, randigt och helfärgat. Kläder, sjalar, täcken och lakan m.m. är främst donationer från bygden och tygen innehåller ofta ett inslag av rött. Även Vörå-täcket med sina gröna och röda färger finns bevarad. I loftbyggnaden bodde gårdens unga ogifta flickor under sommaren. Där förvarades deras kläder och lakan, men även brudkistan.

I en annan av bodarna finns en komplett skomakarverktad med alla verktyg och redskap som skomakaren behövde. Skomakarverkstad fanns ursprungligen i Rejpelt by. I en by kunde det finnas 3-4 skomakare, men skomakaren kunde också färdas från gård till gård med sitt skomakeri.

En bit ifrån museet finns Munters torp som anknyter till J.L. Runebergs verk Fänrik Ståhls sägner.
Torpets senaste invånare var småbarnslärarinnan Maria Munter, som levde i det enkla torpet fram till 96 års ålder. Maria tjänade även som piga vid bondgården invid. Inredningen står kvar sådan som den var vid hennes död 1972. Marias morfarsfar hette Johan Munter och var soldat nr 80 i Kungliga Österbottens regementes livkompani. Munter dog i det finska kriget år 1808. Han torde ha bott i soldattorpet. Enligt traditionen var Johan Munter förebild för soldaten i dikten med samma namn i Fänrik Ståls sägner.

Under Vörådagarna ordnas dans invid museiområdet och museet håller då kvällsöppet. Fädernegården är även ett bra utflyktsmål för skolklasser som vill lära sig mer om livet förr i hembygden.