Museer i Österbotten

Nanoq

nanoq9743
nanoq9758
nanoq9842
nanoq9868
nanoq9743
nanoq9758
nanoq9842
nanoq9868
Visste du att...
Nanoq betyder isbjörn på grönländska och vid ingången till utställningshallen möts besökarna en jättelik uppstoppad isbjörn.

I det arktiska museet Nanoq visas kulturer och seder i Arktis sida vid sida av forskning vid syd- och nordpolen. En stor samling av fångstvapen, redskap och expeditionsutrustning, hisnande historier om forskningsmännens resor och inuiternas liv kan utforskas i områdets unika miljö. Bekanta dig med hur ett äkta torvhus ser ut, njut av stämningen i träkyrkan eller ta en kopp kaffe i konstgalleriet.

Nanoq är Finlands första arktiska museum och dörrar öppnades 1991. Grundaren Pentti Kronqvist fick iden att öppna ett museum efter att på sina polarexpeditioner samlat på sig många föremål. Förebild för Nanoqs huvudbyggnad är ett torvhus på Nordgrönland. Detta torvhus anses vara världens nordligaste boplats! På samma sätt som de gamla torvhusen på Nordgrönland sammansmälter med omgivningen och följer årstiderna, är Nanoq smidigt anpassat till den omgivande naturen men till skillnad från torvhusen är museet modernt inrett och utrustat.

I museets vitriner och på väggarna finns fångstvapen, verktyg, musikinstrument, kläder, byxor av isbjörnsskinn, kanoter och mycket annat ändå från 1600-talet till nutid. Här finns föremål från Grönland liksom från Nordskandinavien och Kanada. En raritet är täljstenssamlingen gjord av inuiter i arktiska Kanada. Expeditionsutrustning, även Kronqvist egen utrustning, och fotografier belyser fascinerande berättelser om olika människoöden. Exempelvis tog sig Umberto Nobile till Nordpolen i ett luftskepp 1926. Polarfarare som Amundsen eller Peary tog lärdom av inuiternas överlevnadstekniker för att lyckas med sina färder och Nordenskiöld var den första i världen att segla genom Nordostpassagen 1878-1880.

På området finns ett tiotal olika byggnader och en av dem är ett äkta torvhus från Nordgrönland. En annan byggnad som är värt ett besök kyrkan som är en kopia av en av världens nordligaste kyrkor på Nordvästra Grönland. Utöver husen med arktisk anknytning finns även ett område med ditflyttade österbottniska byggnader, såsom en rökbastu. Nanoq har ett stort bibliotek och ett filmarkiv. Museet har utvecklats till ett kunskaps- och forskningscentrum om arktiska kulturer.

I Goichman galleriet visas professorn och konstnären Wladimir Goichmans konstutställning. Goichman deltog i många Sovijetiska expeditioner, men även tillsammans med Kronqvist, och gjorde sin sista polarexpedition som 89-åring. Olika specialutställnigar visas även i galleriet varje sommar. Under Jakobstadsdagarna i juli arrangeras en friluftsgudstjänst på området.