Museer i Österbotten

Oravais skolmuseum i Kimo

kimoskolmuseum4713
kimoskolmuseum4648
kimoskolmuseum4659
kimoskolmuseum4690
kimoskolmuseum4713
kimoskolmuseum4648
kimoskolmuseum4659
kimoskolmuseum4690
Visste du att...
En av museets rariteter är hemsjukvårdslådan med allahanda instrument och nyttiga hjälpmedel, såsom en tabell med både vanliga och ovanliga sjukdomar förr.

I Kimo skolmuseum finns bitar av bygdens skolhistorien presenterad i en gammal skolsal dignande av vackra skolplanscher, gamla böcker och svartvita skolfoton. Andra spännande föremål berättar om den mångsidiga användningen av skolbyggnaden under årens lopp. Under Kimo bruks dagen håller museet öppet, men det går även bra att besöka museet enligt överenskommelse.

Kimo skolmuseum har sitt ursprung i den före detta småbarnsskolan som startade under Oravais församling vid sidan om de privata skolorna i bygden. Den ursprungliga skolstugan fanns på Kyhrasberget, endast ett stenkast från dagens skolmuseum, och användes enkom som skola redan 1877, vilket inte var vanligt på den tiden. Församlingen överlät undervisningen till Oravais kommun 1918 och skolan fick då namnet Norra Kimos lägre folkskola. Ett nytt skolhus, som idag inrymmer museet, byggdes 1928 och hade två klasser med cirka 15-20 elever totalt. Tyvärr drogs skolan in redan 1938 på grund av elevbrist.

Efter indragningen följde en brokig användarhistoria. I början av 1940-talet användes skolhuset som epidemisjukhus, efter krigen som finsk skola för evakuerade karelare 1944-1946 och senare som slöjdskola i början av 1950-talet. I slutet av 1950-talet köpte den nybildade Bygdeföreningen huset av kommunen och tanken var att att arbetar för trivseln och utvecklingen av hembygden på olika vis. Till bygdeföreningen hör även Evangeliska Unga i Kimo och Kimo norra Marthakrets. I början av 1960-talets hölls söndagsskola här och Marthaföreningen höll kurser i sömnas, vävnad och bakning. En av byn stora manglar förvarade här på 1960-1970-talen.

I den tidigare lärarinnebostaden finns en marthaservise och en traditionell kalasservis. Man kunde hyra byns kalasservis för en liten slant om de egna kaffekopparna, gräddsnäckan eller soppskålarna inte räckte till för det planerade festtillfället. Gick en del av servisen sönder ersatten man den bara med ett eget kärl och således kunde service blir ganska brokig efter många års användning. Servisen förvarades på skolan som fungerade som en slags samlingsplats förr.

I skolsalen finns en av museets pärlor: en stor och vacker samling av olika skolplanscher som illustrerar hantverk, yrken, historia, religion, naturen och alfabetet. Museets samling består till en stor del av förmål från bygdens byskolor som inte är verksamma längre. Stig in i en svunnen tid genom gamla skolfoton där alla skolbarnens namn är listade eller låt gamla minnen väckas till liv genom minnesversböcker med glansbilder eller en matsedel från 1968 med skolkökstillbehör. I Oravais var man tidig med att införa gratis skolmåltider, redan på 1920-talet serverades barnen gratis mat i skolan medan elevbespisning infördes i alla kommunskolor först 1943.