På området har under århundradena funnits många olika industriverksamheter, vilket speglas i fabriksägarnas vackert utformade gamla biblar, som finns bevarade på museet.
I hembygdsmuseet i Jeppo presenteras närhistorien i ett brett tidsspektrum som tar avstamp i forntiden, har tyngdpunkten på 1700-1800-talet och sträcker sig ända till 1940-talet. I museet skildras bondelivets vardag och fest både genom föremål och byggnader, men även intressanta fynd från Jeppos många bronsåldersrösen platsar i samlingarna.
Hembygdsgården uppfördes i slutet av 1700-talet och inhyste då bondefamiljer. Gården har en mångsidig historia där lantbruk präglade 1800-talet fram tills industrialismens intåg. I mitten av 1900-talet använde kommunen gården som hyresbostad åt åldringar. Hembygdsmuseet öppnade sina dörrar 1975 efter att kommunen sju år tidigare överlåtit gården till hembygdsföreningen.
Många fornfynd har gjorts i Jeppo och i museets så kallade fornrum finns bland annat bronsyxor, en pilspets av flinta och en skafthålsyxa som är cirka 3000 år gammal. Ett av de intressantaste föremålen är Jepposvärdet, ett postiljonssvärd som kan dateras ända till 1600-talet. Svärdet hittades år 2004 i samband med skogplantering.
Ett femtiotal av museets föremål härstammar från 1700-talet och en stor del av dem har tillhört prästen Thomas Elenius, till exempel härstammar ett rustikt ekbord bestående av tre breda plankor och biblar från hans hem. På museiområdet finns även Elenius bod från 1778, en enkelstuga från 1700-talet, en uthuslänga och en liten örtagård.
Ett av museets pärlor är textilsamlingen som består av dukar, kläder, granntäcken, barnkläder och spetsar från Jeppo och närliggande orter. Även tillhörande verktyg finns utställda såsom en stickmaskin, vävstol och olika spinnrockar. Varje år görs olika temautställningar med till exempel musik eller skolan förr.
Till den modernare delen av museet hör ett bostadshus, som har inretts i 1940-tals stil. De tidstypiska möblerna, den svartvita TV-apparaten, grammofonen, frontmannaslöjden och andra föremål berättar om vardagen på 1940-talet, men även om frontsoldatens fritid och Lotta Svärd rörelsen.
Hembygdsföreningen arrangerar årligen en hembygdsfest tredje söndagen i juli och vissa år även en hantverksdag under sommaren. Andra roliga evenemang som ordnas är allsångskväll i augusti och en stämningsfull berättarkväll i oktober.