Museo Pohjanmaa

Isonkyrön kotiseutumuseo ja Karoliinikeskus

storkyrohembygds1142
storkyrohembygds0991
storkyrohembygds1011
storkyrohembygds1065
storkyrohembygds1142
storkyrohembygds0991
storkyrohembygds1011
storkyrohembygds1065
Tiesitkö, että...
Museon vintillä on sotamuistojen huone, jossa esitellään lähinnä toisen maailmansodan esineitä ja tarinoita. Yksi museon vaikuttavista esineistä on vuoden 1939 sotalentokoneen potkuri.

Isonkyrön kotiseutumuseossa on talonpoikaisesineitä 1800-luvun jälkipuoliskolta. Arkiset käyttötavarat ovat esillä aivan kuin talonväki olisi juuri lähtenyt töihinsä ulkosalle ja jättänyt talon päiväksi. Kävijä astuu aitoon 1800-luvun ympäristöön pikemminkin kuin näyttelyyn.

Museon tunnusmerkkeinä on kaksi perinteistä 1½-kerroksista pohjalaistaloa. Ne on ryhmitelty talousrakennusten kanssa vanhaan perinteiseen umpipihatyyliin. Päärakennus, Piuholan talo, on vuodelta 1768 ja siirretty alueelle Kuivilan kylästä. Rakennukset edustavat 1700- ja 1800-lukujen rakennusperinteitä. Myös museon esineet ovat samalta kaudelta.

Tupa, jossa on iso avotakka, oli jaettu miesten ja naisten töiden mukaan: miesten puolella puunveistoa ja korjaustöitä, naisten puolella ruoanlaittoa ja langankehruuta. Isännällä ja emännällä oli myös eri kamarit. Isännän kamarin katto on kauniisti koristeltu maalauksin, seinillä on tapetit ja nurkassa komea kaakeliuuni. Tässä talossa ei toisin sanoen asunut mikään köyhä talonpoika.

Museon helmiin kuuluu Amerikan albumi, joka on täynnä siirtolaisten kotiin lähettämiä valokuvia. 1900-luvun vaihteen tienoilla noin 2000 isokyröläistä lähti siirtolaisiksi Amerikkaan.Valokuva-ateljeessa otettuja kuvia lähetettiin todisteeksi kotiväelle Suomeen, miten hyvin asiat siirtolaisilla olivat uudessa maassa.

Lapset ja koululuokat voivat osallistua aikamatkoihin, jotka vievät osallistujat 1800-luvun nälkävuosiin. Aikamatkalla saa muun muassa oppia, miten leipään sekoitetaan puunkuorta eli pettua, jotta leipää saataisiin enemmän.

Kotiseutumuseolla järjestetään vuosittain seudun suurimpia tapahtumia eli 1700-luvun markkinat elokuussa. Markkinoiden aikana voi vierailla museossa, ostaa käsitöitä tai nauttia kahvikupposesta aidossa vanhanajan ympäristössä kirkon vieressä.

Museoalueella on 12 rakennusta, esim. 1700-luvun luttirati, jossa oli pihapiirin aiemmin ainoa portti ja sisäänkäynti, pärekattoinen 1800-luvun aitta, Ylistarosta alueelle siirretty tuulimylly vuodelta 1863, talli, paja, sauna, liiteri, syytinkitupa (paapantupa), aitta vuodelta 1785, riihi ja viljamakasiini.

Viljamakasiinissa on Karoliinikeskus, jossa on Suomen ainoa Napuen taistelua ja Isoavihaa kuvaava näyttely. Napuen taistelu käytiin v. 1714, ja se oli viimeinen Suomessa käyty Suuren Pohjan sodan kenttätaistelu. Ylistarolainen taiteilija Heikki Laaksonen on kuvittanut näyttelyn kertomuksen öljytauluin ja lisäksi rakennuksessa on multimedia-esitys ja luonnollista kokoa olevia nukkeja puettuina Karoliinisotilaiden asuihin.