Vähällekyrölle tyypillisiä kartionmallisia lyhtyjä käytettiin alunpitäen kirkossa hameenlämmittiminä. Lyhty laitettiin hameen alle jumalanpalveluksen ajaksi.
Täysin uudistettu Pläkkyrimuseo on avattu uudella paikalla Vähänkyrön Kirkonmäellä. Museo on avoinna yleisölle koko kesän 24.6.–23.8. ti-su klo 12–18. Museon suunnitelleen Partanen & Lamusuo Oy:n aiempia töitä on palkittu mm. vuoden museo –tittelillä. Heidän johdollaan 30-vuotias Pläkkyrimuseo Fyrry on herännyt 2020-luvulle. Uudistettu museo juhlistaa ainutlaatuista pläkkyrikulttuuria elämyksellisellä tavalla.
Vähänkyrön pläkkyriperinne ulottuu pitkälle historiaan ja tunnetaan laajalti Pohjanmaalla. Vanhat käsityöläisperinteet heräävät eloon Pläkkyrimuseossa. Kävijä pääsee näkemään, miten ja millaisilla työkaluilla peltiesineitä tehdään. Jos on onnea matkassa, voi myös nähdä aidon pläkkyrin työssään.
Vähänkyrön pläkkyriperinne ulottuu aina 1700-luvulle asti. Peltisepäntaito saapui Suomeen Saksasta 1700-luvun alussa pian sen jälkeen kun Englannissa oli löydetty suuria tinakaivoksia. Vähänkyrön pitäjässä oli 35 pläkkyriä 1890-luvulla, ja muutamaa vuosikymmentä myöhemmin heitä oli jo 100. Suurin osa oli mäkitupalaisia tai maataloustöihin kyllästyneitä renkejä. Vielä 1950-luvulla Tervajoen asemalta lähti vähintään yksi täyteen lastattu junavaunullinen pläkkyreiden tuotteita viikossa.
Pelti eli pläkki tuotiin ulkomailta. Materiaalia oli huonosti saatavilla toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen, joten pläkkyrit käyttivät silloin hyödykseen muun muassa ulkorakennusten peltikattoja ja myös käytöstä poistettujen kaasunaamareiden metalliosia.
Peltityötaito on yleensä siirtynyt perintönä isältä pojalle sukupolvien ajan. Vähällekyrölle tunnusomainen tuote "fyrry" on lelu jonka ratas pyörii, kun siihen puhaltaa putken kautta. Sitä on viittä eri kokoa. Museon lähes 200 tuotteen joukossa on perinteisiä peltituotteita, esimerkiksi mukeja, lyhtyjä, taskumatteja ja kannuja, mutta myös uusia käyttö- ja koriste-esineitä, kuten mittatilauksesta tehtyjä piparkakkumuotteja.
Museossa on yli sata vuotta vanhoja työkaluja ja koneita, joiden avulla pläkkyri työstää metallia. Pyöreiden mukien ja astioiden muotoiluun tarvitaan esimerkiksi oma pellintaivutuskoneensa. Työnäytöksiä järjestetään tilauksesta.
(Kuvat: Jaakko J. Salo ja Suvi Aho)