Museo Pohjanmaa

Meteoriihi

meteoria6271
meteoria6297
meteoria6349
MeteoriaFLYGBILD 1.6 2020 M.S 003
Fest vid Meteorian 2019 003 II.jpg
meteoria6271
meteoria6297
meteoria6349
MeteoriaFLYGBILD 1.6 2020 M.S 003
Fest vid Meteorian 2019 003 II.jpg
Tiesitkö, että...
Söderfjärden on yksi maailman n 200 tunnetusta meteoriittikraatterista. Suomessa on yksitoista muuta kraatteria.

Meteoriihi on ainutlaatuinen vierailukeskus keskellä Söderfjärdenin meteoriittikraatteria. Riihessä on näyttely Söderfjärdenin yli 520 miljoonan vuoden mittaisesta historiasta – aina meteoriitin iskeytymisestä nykypäivän maanviljelyalueeksi. Lisäksi Meteoriihella on erikoisnäyttely meteoriiteista ja maataloustyökaluista.

Sundomin Söderfjärdeniin muodostui suuri kraatteri meteoriitin iskeydyttyä alueelle yli 520 miljoonaa vuotta sitten. Kraatterin muodon näkee parhaiten ilmasta. Nykyään se on kuivatettua maanviljelyaluetta viljavine peltoineen ja keväisin ja syksyisin oikea lintujen paratiisi. Vanhassa riihessä keskellä Söderfjärdenin lakeutta on vierailukeskus ja näyttely, joka kertoo meteoriitin iskusta ja alueen elämästä sen jälkeen.

Multimediaesitys kertoo seudun historiasta havainnollisin kuvin ja äänin: meteoriitin iskeytyminen, maankohoaminen, kivikausi, alueen kuivattaminen ja ”latomeri”. Runsaskarjaisena aikana 1900-luvun puolivälissä Söderfjärdenin alueella oli enimmillään 3000 latoa. Nykyään niistä on jäljellä enää noin 60. Historian kulkua valaistaan myös maanviljelysesinein ja -välinein sekä kivikautisin löydöin. Tellus Timeline, tasapainopuomi joka osoittaa havainnollisesti ajankulkua maapallon synnystä nykyaikaan, on mielenkiintoinen osa näyttelyä, ja se on käytössä lähes koko vuoden. Kännykällä saa lisätietoja aikajanasta QR-koodin kautta.

Tähtitieteellinen observatorio tarjoaa kävijälle mahdollisuuden tutkia tähtiä ja taivaankappaleita vuoden pimeinä kuukausina tai sopimuksen mukaan. Meteoriihessä järjestetään avointen ovien päivä yleensä syyskuussa.

Vierailukeskuksen vieressä on lintutorni, josta avautuu näkymä Suomen tärkeimmälle kurkien levähdyspaikalle. Valtavat kurkiparvet pysähtyvät syksyisin muinaisen meteoriittikraatterin tasaisille pelloille lintuharrastajien suureksi ihastukseksi.

Vierailukeskuksen energiakellari tuottaa kaiken Meteoriihessä tarvittavan sähkön. Energiakellari toimii samalla tutkimusasemana yhteistyössä Vaasan yliopiston ja ammattikorkeakoulu NOVIAn kanssa. Asemalla tutkitaan uusiutuvaa energiaa, mm. pienimuotoista tuuli- ja aurinkoenergiaa.

Näytteillä on myös aurinkokuntamalli ja kraatterin pienoismalli. Vot kännykkälläsi ja Upcode-sovelluselle nähdä animaation meteoriitin törmäyksestä ja kuulla fiktiivisen selostuksen tapahtumasta.

Söderfjärden on nykyään Natura2000-alue. Meteoriiheä ylläpitää Sundomin kyläyhdistys (Sundom bygdeförening) yhdessä Tähtitieteellinen yhdistys Vaasan Andromeda ry:n kanssa. Andromeda huolehtii observatoriosta.