Kalliin rihvelitaulun sijaan koululaiset saattoivat harjoitella kirjoittamista hiekkaan.
Westmaninmuorin tuvassa pääsee tutustumaan vaatimattomaan kouluun, jossa Johan L. Runeberg kävi ensimmäiset kouluvuotensa. Yksityinen alakoulu toimi tuvan vintillä, ja pieni luokkahuone on säilynyt meidän päiviimme.
Merimiehen leski Anna Lena Westman toimi samoin kuin monet muutkin leskirouvat 1800-luvulla ja ansaitsi elantonsa opettamalla pikkulapsia omassa kodissaan. Tämänkaltaisia alakouluja lienee ollut nelisenkymmentä sen ajan Pietarsaaressa.
Anna Lena Envaldia tuli Pietarsaareen Ruotsista 1700-luvun jälkipuoliskolla ja työskenteli ensin piikana Rosenlundin pappilassa. Vuonna 1776 hän avioitui merimies Johan Westmanin kanssa, ja heille syntyi kaksi poikaa. Jäätyään yhdeksän vuotta myöhemmin leskeksi hän joutui huolehtimaan perheen elatuksesta. Naisille sopivaksi katsotuista töistä oli pulaa kaupungissa. Koulun pitäminen oli kuitenkin hyvä vaihtoehto.
Opettajatar huolehti tiloista, opetusmateriaalista, lämmöstä ja valaistuksesta ja piti kouluaan ilman kunnan tai valtion avustusta mutta myös ilman viranomaisten puuttumista opetukseen. Jotta oppilaat palaisivat samaan kouluun seuraavanakin lukukautena, opettajattaren piti saavuttaa opetuksessa hyviä tuloksia. 1800-luvun lopulla koulumaksu oli suunnilleen kaksi markkaa lapselta kuukaudessa.
Oppilaiden piti ensi sijassa oppia lukemaan aapisen avulla, mutta koulussa käytettiin myös katekismusta, virsikirjaa, Raamatun kertomuksia ja Uutta testamenttia. Lisäksi harjoiteltiin kirjoittamista ja matematiikan perusteita ja joissain kouluissa myös ompelua ja maantietoa. Koulupäivä oli yleensä 4-tuntinen, ja koulua käytiin joskus vuosi, mutta yleensä kaksi vuotta. Westmaninmuorin koulu toimi vuosina 1794-1828, ja aluksi hän piti kudontakoulua tytöille. Hänen kateederinsa on tallessa mökissä.
Koulun tunnetuin oppilas oli poika, josta oli tuleva Suomen kansallisrunoilija, Johan Ludvig Runeberg. Hän kävi ensimmäiset kouluvuotensa Westmaninmuorin koulussa v. 1810-1812. Mökissä on näyttely Runebergin ajasta Pietarsaaressa. Hänen lapsuus- ja nuoruusvuosiaan kuvataan muistoesinein ja kertomuksin.