Museo Pohjanmaa

Bragen ulkoilmamuseo

brages9031
brages9016
brages9011
brages9062
brages9020
brages9031
brages9016
brages9011
brages9062
brages9020
Tiesitkö, että...
Tekstiilit kertoivat tilan varallisuudesta: mitä enemmän ja mitä värikkäämpiä, sitä äveriäämpi isäntä. Museon aitassa on tyttöjen vaateluhti värikkäine tekstiileineen.

Bragen ulkomuseossa vierailijaa odottaa umpipiha sitä ympäröivine punamultaisine rakennuksineen, kanojen rauhallinen kaakatus ja aito, tunnelmallinen pohjalainen talonpoikaisympäristö. Aitasta löytyy erilaisia värikkäitä tekstiilejä, ja päärakennuksen erikoislaatuinen häätupa on pakko nähdä.

Brageen tullessaan vierailija astuu suupohjalaistyyliseen 1800-lukuiseen maalaistaloon. Alueelle on nimittäin siirretty yhdeksän rakennusta Harfin tilalta Närpiöstä. Päärakennus on 1800-luvun alkupuolelta, ja se oli 1920-lukuisen lausuman mukaan ”kaunein maalaistalo Närpiön ja Vaasan välillä”. Sen lisäksi Harf tilalta tuotiin muun muassa tallirivi, tuulimylly, sepänpaja, lampola ja sikala. Talot siirrettiin Vaasaan 1920 – 1930-luvuilla Föreningen Brage -kultturiyhdistyksen aloittaessa museotoiminnan. Bragen esikuvina toimivat sen rakennusvaiheessa Tukholman Skansen ja Helsingin Seurasaari. Tavoitteena oli pohjalainen maatila kaikkine rakennuksineen.

Museon helmiin kuuluu pohjalainen häätupa, joka on sisustettu ja koristeltu lappväärtiläisen mallin mukaan. Seiniä koristavat ”fransulakanat”, peilit, lampetit, paperikukat ja valokuvat. Katosta riippuu 12 fransulakanasta ja silkkihuivista valmistettua morsiustaivasta. Näytteillä on myös kapiot kruunuineen ja seppeleineen – kaikki on valmista 1890-luvun maalaishäihin.

Museossa esitellään rannikkoseudulle tunnusomaista talonpoikaisympäristöä, ja tämän vuoksi alueella on myös kalastusta edustavia rakennuksia. Kalastus oli tärkeä elinkeino rannikon väelle. Museoalueella on yhteensä 24 rakennusta, ja ranta-aitta, venevaja, kalasauna ja hylkeenpyyntimuseo kuuluvat niihin. Hylkeenpyyntimuseossa on esillä hyljevene tarvikkeineen sekä paljon valokuvia hylkeenpyynnistä Merenkurkun kevätjäillä. Museossa sijaitsee arkisto ja kirjasto talonpoikaiselämästä lisätietoa kaipaaville.

Museo on erinomainen retkikohde lapsille, koululuokille ja päiväkotiryhmille. Lasten päivä järjestetään kerran vuodessa, ja silloin lapset saavat kokeilla esim. puujaloilla kävelyä tai vanhanajan leikkejä. Tilauksesta järjestetään erilaisia teema-aikamatkoja ja myös lastenjuhlia. Museoalueella voi lisäksi vaeltaa luontopolulla, jonka varrella oppii tulkitsemaan luonnon omaa ruokakomeroa – kuinka kasveja ja puita hyödynnettiin ennen vanhaan.

Museon vuosittaisia tapahtumia ovat hiihtolomapäivät, Bragen vappujuhla, lasten päivä, sadonkorjuumarkkinat, Lucia-neidon kruunaus sekä Lucia-kulkue Vaasan läpi, jolloin myös tanssitaan kaupungintalon kuusen ympärillä.

Valokuvanäyttely "De synliga fåglarnas skog- Näkyvien lintujen metsä" (Johan Geisor) 11.8.2024 saakka