Maanpinta painui viime jääkaudella alas maankuoreen kilometrin verran.
Luodon saariston Köpmanholmenin Terra Mare -näyttelyn teema on ainutlaatuinen, nimittäin maankohoaminen. Viime jääkauden aikana yli 10 000 vuotta sitten Merenkurkkua peitti koko Pohjois-Euroopan paksuin jääpeite. Painavien jäämassojen muodostama ainutlaatuinen maisema paljastui vähitellen jäiden sulaessa. Tutkiskele maankohoamisen muotoja ennen, nyt ja tulevaisuudessa sekä näyttelytilassa että ulkona luonnossa.
Ensimmäiset kalliot nousivat nykyisen Luodon alueella merestä 2000 vuotta sitten. Maankohoaminen on ollut merkittävää Pohjanmaalla, ja tänäkin päivänä Luodossa maa kohoaa noin 0,8 cm vuosittain. Näillä alueilla maankohoaminen on ollut koko maan voimakkainta, ja maa kohosi enimmillään noin 1,2 cm vuodessa 2000 viime vuoden aikana. Maankohoaminen on edelleen merkittävä ja ainutlaatuinen ilmiö Pohjanmaalla, ja sen voi selkeästi havaita omin silmin ihmisiän aikana. Rantalinjan muuttuminen huomattiin jo 1700-luvun alussa, mutta silloin syyksi epäiltiin meriveden katoamista, minkä takia ilmiötä kutsuttiin veden pakenemiseksi. Vasta 1880-luvulla syyksi vahvistui maankohoaminen.
Terra Mare koostuu kolmesta osasta: näyttelytilasta, luontopolusta ja näköalatornista. Näyttely tarjoaa monipuolista tietoa maankohoamisesta, sen muodostumisesta, vaikutuksista nykypäivään ja seuraavan jääkauden alkamisajankohdasta. Kuvataulujen ja karttojen avulla hahmotat, miten jääpeite peitti Suomea ja miltä saaristo näytti satoja vuosia sitten. Muinaiset villieläimet, kuten mammutit, eroavat nykypäivän eläimistä, mutta esimerkiksi metsäjänis hyppeli metsissämme jo entisaikaan. Kallioperän hiidenkirnujen kuvat kertovat tämän erityisen jääkauden ilmiön synnystä. Näyttelytilassa on myös mikroskooppi, jolla vierailijat voivat tutkia geologisia ilmiöitä lähietäisyydeltä.
Näyttelyn jälkeen voi lähteä luontopolulle ja todeta maankohoamisen jäljet ympäristössä. Muinaisranta on kartoitettu ja merkitty tietotauluihin, joita on sijoitettu pienen saaren kiertävän luontopolun varteen. Vierailu näköalatorniin on osa kokemusta, ja tornin huipulta voi tarkastella merta korkealta ja nähdä jääkauden luontoon jättämät jäljet. Näköalatornista näkyvät myös rantalinja ja Luodolle ominaiset moreenit, ja sieltä voi toki myös nauttia kauniista maisemista.
Yhdistä vierailuusi päivä Köpmanholmenin uimarannalla ja pysähdy luontovaelluksen jälkeen kahvilaan, jossa on kesäisin tarjolla lounasta ja á la carte –menu. Ilmainen venematka vie sinut Köpmanholmenin saarelle muutamassa minuutissa.