Museo Pohjanmaa

Pirttikylän kotiseutumuseo

prtom3980
prtom4022
prtom4055
prtom4069
prtom3980
prtom4022
prtom4055
prtom4069
Tiesitkö, että...
Yksi museon harvinaisuuksista on vuonna 1916 Anders Wägarille laadittu velosipedipassi, siis eräänlainen polkupyörän ajokortti.

Kotiseutumuseo koostuu pääosin kolmesta, alueelle siirretystä rakennuksesta: talonpoikaistyylillä sisustetusta Småttgårdenin maatalosta, Ahlholman kartanosta, jossa on näytteillä lasikokoelma Bergan lasitehtaalta sekä Viktor Dalbon ateljeesta ja taiteesta. Museon läheisyydessä voi tutkia myös muinaismuistoja. Päätä vierailu kahvikupposeen ja pullaan museon tunnelmallisessa kahvilassa.

Småttgården on peräisin 1700-luvulta, mutta sen sisustus on 1800-luvulta ja talossa on värikkäät ja ainutlaatuiset alkuperäismallin mukaiset tapetit. Esillä on talousesineitä, maataloustyökaluja ja arkeologisia löytöjä. Ullakolla on vaatekamari, jossa on näytteillä muun muassa Pirttikylän kansallispuku. Museon läheisyydessä on muinaisjäännöksiä, esim. kivi- ja pronssikautisia asuinpaikkoja ja hautoja. Museolta voi ostaa jäljennöksen 4200 vuotta vanhasta kivikautisesta Pirttikylän ruukusta, joka löydettiin 1930-luvulla Pirttikylän Lokåsenista. Ruukku oli todennäköisesti eräänlaista nuorakeramiikkaa.

Tehtaanomistaja Olof Sjöberg nuorempi rakennutti Ahlholman 1850-luvulla. Paikalliset nimittivät taloa ”kartanoksi”. Aistikkaasti sisustetussa kartanossa on näytteillä Bergan lasitehtaan ainutlaatuinen lasikokoelma. Sjöbergin suku perusti ja johti tätä vuosina 1797-1883 toiminutta lasitehdasta. 1700-luvun lopulla myös maalaisväestö oli alkanut käyttää ikkunalaseja, ja 1800-luvulla ikkunoiden koko kasvoi. Myös pullojen, karahvien ja viinilasien kysyntä kasvoi. Samassa rakennuksessa on myös museo: yhdessä salissa on esillä täydellisenä säilynyt pankkisali.

Alueella on myös Viktor Dalbon (1883-1957) ateljee 1900-luvun alkupuoliskolta. Hänen taiteelleen on tunnusomaista värin ja muodon ekspressiivisyys erilaisissa maisema-aiheisissa tauluissa. Dalbo oli koulutukseltaan opettaja, mutta hän kävi Helsingin taide- ja draamakoulun ja piti myöhemmin hyvin menestynyttä antikvariaattia. Hän palasi vanhuudenpäivillään kotiseudulleen ja muutti lapsuudenkotinsa parituvan 1940-luvulla ateljeeksi. Museoalueeseen kuuluu myös koulurakennus, joka esittelee 1900-luvun alun kouluelämää.

Museoalueella järjestetään heinäkuun alussa markkinat. Vaasan veteraaniautoseura ja Vaasan moottoripyöräilijät tekevät museolle yleensä vuosittaisen kesäretken, jolloin on mahdollisuus ihailla heidän kauniita ajoneuvojaan. Ohjelmassa myös taidenäyttely ja yhteislauluilta.