Nanoq tarkoittaa grönlannin kielellä jääkarhua, ja näyttelytilan pääsisäänkäynnin luona vierailijoita odottaa jättikokoinen täytetty jääkarhu.
Nanoqin arktisessa museossa esitellään arktisten alueiden kulttuureja ja tapoja rinnan etelä- ja pohjoisnapatutkimuksen kanssa. Alueen ainutlaatuisessa ympäristössä voi tutkistella laajaa kokoelmaa pyyntiaseita, työkaluja ja retkikuntien varusteita sekä henkeäsalpaavia kertomuksia tutkimusmatkailijoiden retkistä ja inuiittien elämästä. Tutustu aitoon turvemajaan, aisti puukirkon tunnelmaa tai nautiskele kahvikupposesta taidegalleriassa.
Nanoq on Suomen ensimmäinen arktinen museo. Se avattiin yleisölle vuonna 1991. Museon perustaja Pentti Kronqvist sai idean museoon omilla naparetkillään keräämiensä esineiden innoittamana. Nanoqin päärakennuksen esikuvana on pohjoisgrönlantilainen turvemaja. Kyseistä turvetaloa pidetään maailman pohjoisimpana asuinpaikkana! Samalla tapaa kuin pohjoisgrönlantilaiset turvemajat sulautuvat ympäristöönsä ja myötäilevät vuodenaikoja, myös Nanoq sopii sulavasti ympäröivään luontoon. Ainut ero on, että museo on modernisti sisustettu ja varusteltu.
Museon vitriineissä ja seinillä on pyyntiaseita, työvälineitä, musiikkisoittimia, vaatteita, jääkarhunnahkaisia housuja, kanootteja ja monia muita esineitä 1600-luvulta nykypäivään. Täällä on esineitä Grönlannista, Pohjois-Skandinaviasta ja Kanadasta. Eräs harvinaisuus on Pohjois-Kanadan inuiittien valmistama vuolukivikokoelma. Retkikuntavarusteet, valokuvat ja myös Kronqvistin omat tarvikkeet valaisevat kiehtovia kertomuksia erilaisista ihmiskohtaloista. Yhtenä esimerkkinä on Umberto Nobilen tarina. Nobile matkusti ilma-aluksella pohjoisnavalle vuonna 1926. Naparetkeilijät, esim. Amundsen tai Peary ottivat oppia inuiittien selviytymistekniikoista onnistuakseen retkillään. Nordenskiöld purjehti ensimmäisenä maailmassa Koillisväylän läpi vuosina 1878-1880.
Nanoqin alueella on kymmenkunta erilaista rakennusta ja yksi niistä on aito pohjoisgrönlantilainen turvemaja. Toinen vierailemisen arvoinen rakennus on kirkko, joka on kopio eräästä maailman pohjoisimmista kirkosta Luoteis-Grönlannissa. Arktiseen elämään liittyvien talojen lisäksi alueelle on myös siirretty pohjalaisia rakennuksia, esim. savusauna. Nanoqissa on suuri kirjasto ja elokuva-arkisto. Museosta on kehittynyt arktisten kulttuurien tieto- ja tutkimuskeskus.
Goichmanin galleriassa on esillä professori ja taiteilija Wladimir Goichmanin taidenäyttely. Goichman osallistui usealle neuvostoliittolaiselle tutkimusretkelle ja matkusti myös yhdessä Kronqvistin kanssa ja teki viimeisen naparetkensä 89-vuotiaana. Joka kesä galleriassa on esillä erilaisia erikoisnäyttelyitä. Jaakon päivien aikana heinäkuussa alueella järjestetään ulkoilmajumalanpalvelus.