Kruunupyyssä elää edelleen sanonta kovaäänisistä ihmisistä: ”He huutavat kuin Korpholmenin hullut”.
Korpholmenin sairaalakirkon sijaintipaikalla on mielenkiintoinen historia. Alkujaan eristetyllä saarella asui 1600-1800-luvuilla spitaalisia ja myöhemmin myös mielisairaita yhteiskunnan hyljeksiminä. Nykyään se on rauhallinen paikka, jossa mielisairaalan aiempi kirkko on ennallistettu ja vanha hautausmaa säilytetty. Luonnonkauniin paikan lisäksi sairaalan historiaa esittelevä pieni museo on vierailun arvoinen.
Kruunupyyn Korpholmenissa oli spitaalisairaala, mielisairaala ja vaivaistalo vuosina 1631-1884. Spitaalisairaalan perustamisaikoina 1600-luvulla spitaalia pelättiin, koska tautia pidettiin hyvin helposti tarttuvana. Sen takia spitaaliset karkotettiin eristetyille alueille, jotta he eivät olisi kosketuksissa muihin ihmisiin. Tuohon aikaan Suomessa oli vain yksi toinen spitaalisairaala Seilissä Turun saaristossa. Korpholmeniin otettiin sairaita eteläisestä Maalahdesta pohjoiseen Hailuotoon asti.
Spitaalitaudin vähitellen kadotessa seudulta 1700-luvulla sairaalaan otettiin myös ”heikkopäisiä”, toisin sanoen mielisairaita, sekä sokeita ja muita köyhiä ja sairaita. Korpholmeniin tuli erityisen monta potilasta Isonvihan aikoihin 1700-luvun alussa, koska monet olivat sairaalan kirjojen mukaan joutuneet niin pahoin venäläisten kiduttamiksi, että he olivat menettäneet järkensä.
Korpholmen ei ole enää saari maankohoamisen vuoksi. Alueella on tehty arkeologisia kaivauksia, ja yhdessä karttojen sekä museorakennuksessa sijaitsevan pienoismallin avulla saa hyvän käsityksen sairaalasta ja sen toiminnasta. Kellotapuli rakennettiin uudelleen vuosina 2006-2007 ja 1700-luvun sairaalakirkon kopio rakennettiin vuonna 2007, rakentajana tunnettu puutaiteilija ja kirkonrakentaja Seppo Kalliokoski. Tunnelmallinen puusisustus luo ainutlaatuisen ympäristön, jonka kruunaa Kruunupyyn vanhan kirkon alttari. Kirkossa pidetään kesäisin ja syksyisin hartaustilaisuuksia ja jumalanpalveluksia. Alueella järjestetään kesäisin myös musiikki-iltoja ja teatteriesityksiä.