Museo Pohjanmaa

Fagerbackan karjamajapaikka

fagerbacka9716
fagerbacka9767
fagerbacka9781
fagerbacka9716
fagerbacka9767
fagerbacka9781
Tiesitkö, että...
Kellokkaalla oli kello kaulan ympärillä ja se johti muut lehmät oma-aloitteellisesti kotiin illalla.

Fagerbackan karjamajapaikka on ainut jäljellä oleva karjamajakylä Pohjanmaalla. Koe kaunis luonto ja tunnelmallinen ympäristö aitausten rajaamien harmaantuvien hirsitupien pihamailla. Karjamajakylässä voi tutustua 1900-luvun vaihteen maitotalouteen. Miksi lehmät laidunsivat ennen vapaasti metsissä? Miten ja koska ne lypsettiin? Tehtiinkö metsän karjamajoissa voita?

Karjamajat olivat ennen tärkeä osa maataloutta. Useimmat talonpoikien eläimistä laidunsivat kesäkuukausina karjamajoilla, jolloin kotitilan laidunmaata säästyi. Tilojen tyttäret ja piiat työskentelivät karjamajoilla. Lehmät päästettiin aamuisin laitumelle, ja ne saivat vapaasti etsiä ruokaa soilta ja metsäniityiltä. Tytöt kävelivät päiväksi kotiin ja tekivät siellä muita töitä. Illalla he palasivat karjamajalle iltalypsylle ja yöpyivät majalla, jotta he taas aikaisin seuraavana aamuna pääsivät lypsämään lehmät ja laskemaan ne laitumelle. Jos kotitilalla ei ollut paljon töitä, tytöt saattoivat viettää karjamajalla koko päivän. Heillä oli kuitenkin aina mukana vanhempi nainen varmistamassa, että työt tulivat tehtyä ja ettei turhan moni kosija löytänyt tietään karjamajalle.

Fagerbacka oli Purmon ainoa karjamajakylä, mutta Pohjanmaalla oli suuria karjamajakyliä muun muassa Maalahdessa ja Närpiössä. Perimätiedon mukaan Fagerbackan karjamaja-alue rakennettiin vuonna 1825 ja siellä oli enimmillään kahdeksan tupaa, yhdeksän navettaa, kolme kaivoa sekä erilaisia ulkorakennuksia, maakellareita ja keittopatoja. Fagerbackan karjamajat entistettiin vanhoille talonperustuksille 1990-luvulla, ja pienten tupien niukkaan, ajalle tyypilliseen sisustukseen kuuluivat ylissänky, ruokapöytä, muutama tuoli ja penkki ja joitain astioita. Paikalla on nykyään neljä tupaa, kaksi navettaa, kolme latoa, kaksi kaivoa ja maakellari.

Karjamajakylä on avoinna koko vuoden. Alueella voi myös vierailla ilman opasta, koska mökeissä on tietolehtiset. Pakkaa eväskori mukaan ja lähde retkelle!

Fagerbackassa voi kokeilla piian tai rengin elämää osallistumalla aikamatkalle karjamajaelämään. Keskikesällä ihmiset kerääntyvät karjamajakylään vuosittaiseen kesätapahtumaan, jolloin on tiedossa työnäytteitä, käsitöitä ja muuta ohjelmaa. Lapset pääsevät tutustumaan tarkemmin karjamajoihin osallistumalla kunnan järjestämälle kesäleirille. Talvikuukausina Fagerbackan lähistölle avataan hiihtolatu ja maaliskuun toisena sunnuntaina järjestetään ulkoilmapäivä. Joulukuun toisena adventtina tarjoillaan joulupuuroa tunnelmallisessa ympäristössä.