Ett av museets ovanliga föremål är en hemlagad traktor.
I Kovjoki hembygdsmuseum visas delar av allmogens liv förr och allt vad det innebar med redskap, verktyg och vardagliga föremål som kärl, barnstolar och degtråg. Få en glimt av hur Kovjoki såg ut för tiotals år sedan genom miniatyrerna av gamla och rivna hus eller genom tidningsurklipp och fotografier.
I Kovjoki hembygdsmuseum - Kovjoki Museigård, finns ett stort antal lantbruksvertyg samlade i ett grönt hus bredvid Stationsområdet. Hembygdsföreningen fick sin början 1978 i med att skolan i byn skulle rivas och frågan att bevara ortens äldre kulturarv aktualiserades. Föreningen grundade ett hembygdsmuseum och tog i bruk byns gamla handelslagsbutik. Föremålen i samlingarna har kommit till museet främst genom donationer från ortsbor, men en del av föremålen är deponerade på obestämd tid. Från den gamla byskolan finns en träsvarv med tramp bevarad.
Ett speciellt intressant föremål är en cykel som har tillhört doktor Elisabeth Backman, stadsläkare i Nykarleby. Doktor Backman var en av Finlands första kvinnliga läkare när hon tog sin examen 1903. Förutom en intressant användarhistoria har cykeln en registerplåt. Alla fordon skulle registreras under den ryska tiden, inklusive cyklarna. Cykeln härstammar från början av 1900-talet och har fälgar av trä.
En av museets pärlor är de miniatyrer som Alfred Hägg har gjort av äldre hus i byn. Med precision och små detaljer har t.ex. Kovjoki såg och kvarn avbildats i trä. På museet finns även tidningsurklipp och fotografier från Kovjoki som för dig tillbaka i historien till både stora och mindre händelser på orten.
Ett av museets äldsta föremål är en kista från 1708 och en bessman från 1751. Största delen av föremålen är från 1800-talet, men även nyare inslag finns representerade, såsom en handvevad tvättmaskin från 1950-talet. Ett av de minsta föremålen i museet är nog en gevärskula som härstammar från Oravais slagfält. Även andra fornfynd har gjorts i Kovjoki. På 1920-talet gjordes ett forngravsfynd i Helgaberg där man hittade ett romerskt mynt. Idag finns orginalet på Nationalmuseet i Helsingfors.
För den som är intresserad av släkthistoria kan budkaveln med släkternas bokmärken intressera. Budkaveln sammanhänger med en ny byaordning med nya förordningar om hur jordbruket skulle skötas som byaåldermannen införde 1785.
Kovjoki Museigård har en permanent utställning om skalden Joel Rundt, samt en om bondesamhällens vardagsföremål. Utöver detta planeras nya temautställningar varje sommar, där olika händelser som har anknytning till byn lyfts upp.
Kovjoki har utsetts till årets by i Österbotten år 2019.