Museer i Österbotten

Korsnäs hembygdsmuseum

korsnshembygdsmuseum2047
korsnshembygdsmuseum1963
korsnshembygdsmuseum1990
korsnshembygdsmuseum2032
korsnshembygdsmuseum2047
korsnshembygdsmuseum1963
korsnshembygdsmuseum1990
korsnshembygdsmuseum2032
Visste du att...
Korsnäströjan måste innhålla rött. Andra färger som används är grönt, gult, orange och ibland blått och rosa. Även vävda hängslar och kyrktömmar var rikt dekorerade i olika färger.

På Korsnäs hembygdsmuseum har de färggranna Korsnäströjorna en given plats i museets omfattande textilsamling. Museet är ortens äldsta museum och består av en bondstuga, loft med lanthandel och en liten kryddträdgård. Förtom färggranna textilier får besökare även bekanta sig med vardagslivets sysslor och slit.

En av bondstugans kammrarna kallas brudkammarenoch där finns en scen ur ett bröllop rekonstruerad med en vacker brudskrud som så långt som möjligt är en kopia av Maria Gustava Rofhöks bevarade brudklänning. Även brudgummen är festligt klädd i mörk kostym med en färggrann detalj, en pappersblomma i kavajuppslaget. Av brudens utsmyckningar var kronan i mässig eller förgyllt guld den viktigaste. De fästes i brudens hårvalk innanför den höga skravelmässingskronan. Både klänningen och skravelmässingskronan var rikligt dekorerade med pärlor, pappersblommor, små speglar, vackra smycken och prydnader.

Museet har en omfattande samling sängtextilier och kläder. Kjolar, västar och huvuddukar ger en bild av den färgglädje som kännetecknade vävkonsten i Korsnäs. Både Korsnäsdräkten och Korsnäströjan visas upp och på farstuvinden finna de redskap och verktyg som användes när man tillverkade garn och vävde tyger. Under 1800-talet var det kutym för den blivande frun att göra en tröja till sin blivande man. Tröjan gjordes tillsammans med vänninor varav en var specialiserad på mönsterbården.

I bondstugans vind finns även en utställning om säljakt där en riktigt säl visas upp i en vitrin tillsammans med lodbössor, redskap och verktyg som var nödvändiga för säljakten Säljakten har varit en viktig näring längs med kusten. Det krävdes mycket utrustning för att vistas ute på isen i 3-4 månader i sträck under jakten. Ett av museet äldsta föremål är en snidad fälbytta från 1798.

På området finns en väderkvarn, ett spannmålslånemagasin, ett litet rosarium och en liten krydd-, ört- och grönsaksland med bl.a. malört, läkemalva, libbsticka och åbrodd. Invid området finns en kort vandringsrutt på 1 kilometer. I loftbyggnaden finns ett 1950-tals rum, hantverksredskap, vagnlider, en pigkammare och en lanthandel. Lanhandelns indredning är från J.L. Söderlunds gamla lanthandel och visar upp varor främst från krigstiden. I loftet finns även en handdriven pärthyvel från 1860 och ortens första traktor.

Det vackra gårdstunet fungerar som festplats och som plats för hantverksdemonstrationer där man t.ex. får lära sig den unika trehandsstickningen som används i Korsnäströjan. Övriga evenemang är bl.a. en berättarkväll för vuxna.