Museo Pohjanmaa

Karijoen kotiseutumuseo

karijokihembygdsmuseum3515
karijokihembygdsmuseum3442
karijokihembygdsmuseum3454
karijokihembygdsmuseum3466
karijokihembygdsmuseum3515
karijokihembygdsmuseum3442
karijokihembygdsmuseum3454
karijokihembygdsmuseum3466
Tiesitkö, että...
Sodan aikana kenkiä valmistettiin paperista, ja museon vaatekokoelmassa on monta paria hienoja paperikenkiä.

Joen vieressä vanhan maantien äärellä on vanha maalaistalo, joka on pullollaan kertomuksia entisajan Karijoesta. Kotiseutumuseossa on esillä kekseliäitä työkaluja, kauniita kankaita ja loppuunkäytettyjä kotitalousesineitä. Tule nauttimaan yhteislaulusta tai lettujuhlista kauniissa kesäympäristössä.

Kotiseutumuseo sijaitsee Marttusen mäellä. Nimi juontaa juurensa tilan ensimmäisestä emännästä, hämäläisestä Martasta, joka oli samalla Karijoen ensimmäisiä pysyviä asukkaita. Savolaiset ja hämäläiset hyödynsivät Karijoen kalastus- ja metsästysmaita jo 1600-luvulla, ja vähitellen he asettuivat alueelle pysyvästi. Juho Rinta-Marttunen rakensi talon vuonna 1894 ja talossa on jäljellä alkuperäisiä yksityiskohtia, esim. seiniin kiinnitetyt penkit. Maalaistalo sijaitsi keskeisellä paikalla aivan aiemman maantien vieressä.

Tuvassa on monenlaisia talonpoikaisesineitä, tavallisia ja epätavallisia työkaluja, astioita ja huonekaluja. Yläkerran näyttelyssä on esillä karijokelaisten emäntien kutomia ja koristelemia tekstiilejä. Katossa, seinillä ja pöydillä riippuu kirjailtuja liinoja ja seinävaatteita, kudottuja pehmeäsävyisiä peitteitä sekä erilaisia mekkoja ja paitoja. Vaatekokoelman helmiin kuuluu Karijoen kansallispuvun ensimmäinen versio, joka valmistettiin 1940-luvulla, sekä mekko, joka säästäväisyyssyistä ommeltiin erilaisista pienemmistä kankaanpaloista. Yhteen ullakkohuoneeseen on myös koottu entisajan suutarinverstas.

Museon kultahippusia on taivaansininen viulukotelo, jossa on puusta veistetty lukko. Viulukotelo kuului lämminsydämiselle karijokelaiselle pankkikamreeri Kalle Uusi-Prosille. Kun pankki ei lainannut rahaa vanhoille ja köyhille, hän lainasi heille rahat omista varoistaan. Hän oli tarkka ja huolellinen mies mutta myös pidetty pelimannikylässä.

Alueelle on siirretty 1940-luvun savusauna ja vuodelta 1841 peräisin oleva Hannulan aitta. Aitassa on näytteillä erilaisia kotitalouteen ja maidonkäsittelyyn liittyviä esineitä ja työkaluja. Tilalla järjestetään kesäisin muun muassa yhteislaulua sekä lettujen ja makkaroiden paistoa.

Karijoen kylässä on vuodelta 1852 peräisin oleva ennallistettu Liisan mäkitupa. Liisa opetti kylän lapsia pienessä kodissaan 1920-luvulle asti, vielä pitkään kansakoululaitoksen perustamisen jälkeen. Tuvassa asuttiin vielä 1970-luvulla, ja Liisan ajalta on jäljellä muun muassa penkki ja tuoli.