Museo Pohjanmaa

Kaskisten kalastusmuseo

kaksfiskemuseum9220
kaskfiskemuseum9149
kaskfiskemuseum9216
IMG0344 Kaskisten kalastusmuseo
kaksfiskemuseum9220
kaskfiskemuseum9149
kaskfiskemuseum9216
IMG0344 Kaskisten kalastusmuseo
Tiesitkö, että...
Museon lähellä on Mooseksen yön muistomerkki, joka on pystytetty hirmumyrskyssä Kaskisten historian pahimmassa hukkumisonnettomuudessa vuonna 1854 hukkuneiden 11 kalastajan muistoksi.

Kalastus on kautta aikojen ollut tärkeä osa kaskislaisten arkipäivää. Kalastus antoi sekä ruokaa että työtä. Tämän entisen suolaamon valokuvat ja lukuisat esineet kertovat, miten ennen vanhaan kalastettiin, millaisia välineitä siihen käytettiin, mitä pitkillä kalastusreissuilla tarvittiin mukaan ja miten kala säilöttiin.

Kaskisten vanhassa kalasatamassa on yksi kaupungin suolaamoista, joka palvelee nykyään kalastusmuseona. Aivan suolaamon vieressä rannan tuntumassa on kolmisenkymmentä hyvin säilynyttä ranta-aittaa, joista suurin osa on 1800-luvulta. Kalastajat säilyttivät niissä kalastusvälineitä, venetarvikkeita ja suolattua kalaa. Sen sijaan veneitä ei koskaan pidetty ranta-aitoissa. Mäen päällä kalastusmuseon vieressä on verkonkuivatustelineiden tukikivikasoja. Ne sijoitettiin avoimelle paikalle, jotta verkot kuivuisivat nopeasti auringossa ja tuulessa.

Kaskisten kalastajakilta alkoi jo 1900-luvun jälkipuoliskolla kerätä kalastusperinnettä valaisevia esineitä, mutta varsinainen kalastusmuseo perustettiin vasta vuonna 1983 Kaskisten kaupungin ostaessa Kurt Koskisen suolaamorakennuksen. Suolaamo oli toiminut jo 1910-luvulla kalakauppana, ja kaupankäynti jatkui vuoteen 1978.

Silakanpyynti on ollut erityisen tärkeä osa Kaskisten perinteistä kalastuselinkeinoa. Museon alakerrassa on näytteillä suuria rysiä ja monia erilaisia verkkoja, muun muassa silakkaverkko tuohikohoineen. Yläkerrassa on teemoittain esille asetettuja esineitä ja kuvia, jotka kertovat silakan-, siian-, lohen- ja hylkeenpyynnistä. Museon helmiin kuuluvat runsaslukuiset valokuvat kalastajista omassa ympäristössään työnsä parissa.